Boikot Israel & Amerika – Senarai Barangan & Produk Israel & Amerika

9 01 2009


Berikut adalah senarai Syarikat dan produk mereka serta sumbangan mereka ke rejim Zionis dan Amerika:

Syarikat : Phillip Morris Produk : Rokok dan Makanan Jenama : Marlboro, Virginia Slims, Benson & Hedges, Winston, Gold Coast, Merit, Parliament, Alpine, Basic, Cambridge, Bristol, Bucks, Chesterfield, Collector’s Choice, Commander, English Ovals, Lark, L&M, Players and Saratoga, C? e d’Or, Philadelphia, Polo, Milka, Malabar, Marabou, Prince Fakta : 12 % keuntungannya adalah untuk Israel, Setiap hari umat Islam membelanjakan USD 800 juta untuk membeli rokok mereka, keuntungan purata 10% atau USD 80 juta sehari. JADI USD 9.6 JUTA DUIT ORANG ISLAM PERGI KE ISRAEL SETIAP HARI

Syarikat : Coca-Cola – McDonalds – Burger King – Pizza Hut ?KFC Produk : Minuman Jenama : Light Coke, Fanta, Sprite, Canada Dry, Crush, Schweppes, Minute Maid, Nestea, Dr. Pepper Fakta : Sejak 1966 Coca Cola meyokong penuh negara Israel. Coca Cola telah menerima anugerah tertinggi dari kerajaan Israel kerana lebih 30 tahun menyokong mereka serta membantah boikot Liga Arab terhadap Israel.

Syarikat : Nestle Jenama : Kit Kat, Perrier, Libby, Nescafe, Maggie, Buitoni, Nestea, Freskies, Vittel, Pure Life, Nido, Smarties, Lion, Polo, After Eight, Coffee Mate, Nesquik, Aero, Quality Street, Felix (cat food), Crosse & Blackwell, Milkmaid, Carnation, Shreddies, Baci Baby Ruth, Butterfinger, Milkybar, Frutips Fakta : Syarikat Swiss ini dimilikki 50.1% oleh syarikat Israel, Osem Investments. Pada tahun 2000 mengumumkan untuk melabur berjuta-juta dolar di Israel dalam R & D. Pada tahun Peter Brabeck-Letmathe bagi pihak Nestle menerima Anugerah Jubli daripada Perdana Menteri Netanyahu.

Syarikat : Disney Produk : Disneyland, Euro-Disney, Jenama Disney, Kartun, Filem Fakta : Pameran Walt Disney Millennium di Epcot Centre Florida menonjolkan Jerusalem sebagai ibu negara Israel. Kos US 8 juta untuk pameran ini dibiayai US 1.8 juta oleh Israel untuk menentukan isi kandungan pameran. Ini adalah kempen Israel menggunakan Disneyland untuk menguasai Jerusalem sepenuhnya.

Syarikat : Delta Galil Industries Ltd. Produk : Pasaraya, Pakaian dan Kasut Jenama : JC Penney , Carrefour Nike, Reebok, Converse, Calvin Klein, Gap, Boss, Ralph Lauren, Banana Republic, Bauer, Wrangler, Dim, Old Navy Dockers, Celio, J. Crew , Caterpillar, Lou Riders, Pryca Fakta : Syarikat kain terbesar Israel. Pengasasnya Dov Lautman adalah kenalan rapat Presiden Israel ketika itu Ehud Barak.

Syarikat : Nokia Produk : Telekomunikasi, telefon bimbit dan elektronik Fakta : Nokia melabur begitu banyak di Israel dan memanggilnya PROJEK ISRAEL.

Syarikat : Danone Produk : Makanan, minuman dan biskut Produk : Evian, Alpina, LU Biscuits, Tuc, Volvic, Strauss dairy, Jacob biscuits, Danone yogart, HP foods, LEA & PERRINS, Sant? Galbani, Danao, Danette Fakta : Pada tahun 1998 Franck Riboud bagi pihak Danone menerima Anugerah Jubli daripada Perdana Menteri Israel, Netanyahu. Anugerah tertinggi negara Israel untuk syarikat yang memperkukuhkan ekonomi Israel. Institut Danone, satu institut Penyelidikan dan Pembangunan telah di tubuhkan di Israel pada tahun
1998.

Syarikat : Johnson & Johnson Produk : Kesihatan. Fakta : Pada tahun 1998 Roger S. Fineon bagi pihak Johnson & Johnson, menerima Anugerah Jubli daripada Perdana Menteri Israel Netanyahu.

Syarikat : Revlon Produk : Kosmetik Fakta : Jutawan Ronald Perelman yang memilikki Revlaon adalah seorang Zionis. Penyokong kuat Zionis Merupakan pemegang amanah Pusat Simon Wiesenthal Center yang menggunakan Holocaust untuk mendapatkan sokongan Zionisma dan Israel.

Syarikat : AOL Time Warner Produk : Media Elektronik dan Cetak Jenama : ICQ, Warner Bros, CNN, AOL, Times magazine Fakta : AOL memperuntukkan 30% daripada portfolio keuntungan di Israel. Pada tahun 1998 AOL menerima anugerah Jubli daripada Perdana Menteri Netanyahu.

Syarikat : IBM Fakta : Mempunyai 1700 pekerja di Israel. Satu dari 3 syarikat yang disanjung semasa Jamuan Makan Malam Liga Persahabatan Amerika-Israel Untuk Demokrasi pada 25 Jun 2001 bersama Ariel Sharon.

Syarikat : L’Oreal Jenama : Giorgio Armani, Lancome, Biotherm, Garnier, Helena Rubinstein, Donna Karan, Vichy, Cacharel, Maybelline, Redken, La roche-posay, Carson Fakta : Setelah disaman US 1.4 juta kerana menulis surat pada Liga Arab bahawa mereka menutup kilang di Israel, mereka kemudian malbur dengan begitu banyak di Israel. Kongres Yahudi Amerika amat berpuas hati dengan L? real dan menganggap mereka sahabat akrab.

Syarikat : Intel Produk : Perkakasan komputer Fakta : Intel adalah penyokong kuat Israel. Pusat pembangunan pertama di luar Amerika didirikan di Haifa pada 1974.

Syarikat : Est? Lauder Jenama : Clinique, Tommy Hilfiger, DKNY, Aramis, Origins, Ko Malone, La Mer, Prescriptives, Bobbi Brown Essentials, Aveda, Jane, MAC Cosmetics, Kate Spade, Fragrances, Stila Fakta : Pengerusinya, Ronald Lauder, pernah menjadi pengerusi Persidangan Utama Kesatuan Amerika Yahudi. Juga adalah presiden Tabung Kebangsaan Yahudi yang fungsinya ialah untuk menghalalkan pengambilan tanah rakyat Palestin oleh Israel.

Syarikat : News Corporation Produk : 20th Century Fox, Star, SKY, New York Post, National Geographic Channel, News of the World, The Times, The Sun, Nursery World, The weekly Standard, Daily Telegraph, Harper Collins Fakta : Murdoch’s New Corp. melabur dengan begitu banyak di Israel.

Syarikat : Kimberly-Clark Produk : Huggies, Kotex, Kleenex, Scott, ANDREX products Freedom, Scottex Fakta : Pada tahun 1998 Robert P. Van der Merwe , Pengerusi Kimberly Clark , menerima Anugerah Jubli daripada Perdana Menteri Israel Netanyahu, kerana sumbangan mereka dalam membangunkan ekonomi Israel.

LAIN-LAIN SYARIKAT

Syarikat : Procter and Gamble Produk : Kesihatan, sabun, syampu Jenama : Head & Shoulders, Pert Plus, Pentain, Always, Tide, Crest, Pampers, Lux, Palmolive, Camay, Zest, Ariel, Fairy, Signal 2, close up, colgate, Monsieur Propre, Oil of Olaz, Petrol Hahn, Pringles, Sanicroix, Tampax, Tempo, Vicks, Vizir, Yes Swiffer, Ace, Action 500, Bonux, Mr Clean

MARS INC – Bounty, M&M’s, Mars, Snickers, Twix, Uncle Ben’s, Whiskas, Pedigree, Balisto, Brebbies

HASBRO – Parker, Pokemon, Star Wars, Episode I, Monopoly, Brothers, MB, Playskool, Tiger

GILETTE – Braun, Duracell, Gillette, Oral-B, Paper-Mate, Parker, Waterman

COLGATE PALMOLIVE – Ajax, Palmolive, Tahiti, Axion, Bingo, Fabe, Felire, La croix, Mennen, Murphy, Paic

Haagen, Dazs Ben & Jerry, CAMPBELL, Kellogg, Canderel, Levis, Raid, Heinz.

Sumber : Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM)

BLOG HENDRASTAR KINI TELAH BERPINDAH KE BLOGSPOT YANG BARU…SILA KLIK SINI UNTUK PERBINCANGAN MENGENAI TAJUK Boikot Israel & Amerika – Senarai Barangan & Produk Israel & Amerika (admin blog hendrastar)

Advertisements

Tindakan

Informasi

270 responses

10 01 2009
izzah

senaraikan satu persatu boleh? susah nak faham

27 04 2009
fifie

skunk ni ckp jew boikot ni boikot tu… tp ramai gak manusia-manusia yang x berhatiperut dgn bangga membeli barang-barang boikot ni…… erm………

7 06 2010
cookie monster

betul2… sokong ko sesangat… sesape yang nak sesangat boikot israel aku suggest first sekali korang hempuk desktop@laptop korang kerna suma tu penyumbang besar pada israel…

8 06 2010
chiko

Masalahnya kerajaan malaysia yg plu mainkan peranan penting menyuarakan dan memberi tekanan dan sekatan keatas produk2 america & israel laknatullah ni. rakyat boleh hidup tanpa mereka ini dan rezeki bkan dtg dari mereka apa yg di takutkan bukalah mata, hati dan telinga wahai pemimpin malaysia… janalah ekonomi dgnhasil bumi sendiri dan jgn bgantung kpda setan2 ni… lg satu mana tentera islam yg beikrar demi bangsa agama dan tanah air sedar xsedar ikrar yg di lafazkan terkandung dan termaktub dlm ikrar askar kita wlupun xsebangsa tp seagama… mana dia semangat juang askar islam tentera fisabilillah???

21 06 2010
atil

mmm,btul3 depa ni ta geti bhsA..
org yg x cerdik blila..

3 11 2010
farah

betul tu

13 07 2009
amirul

senarai ape hah??????

9 12 2009
P!NKy..

apa la kaw ne mirul….
ne kan ne kan senarai barngn yahudi….

29 08 2010
cliff

aduh… sebelum nak buat tindakan fikir dulu beb…! Saya bukannya, pro israel tetapi kamu tau ka.. apa akibatnya terhadap negara kita apabila kita boikot semua barangan keluaran Amerika dan Isreal ? Fikir-fikirkan..janganlah mengapi-apikan sintemen agama.. tak baik tu..! Kita ini sebuah negara berbilang kaum…. Penduduk Isreal n Amerika tupun bukannya semua Setan.. seperti yang kamu katakan… Ada berbilang agama? ya… fikir-fikirkan…

8 06 2010
zul

syykt kimberly clerk ada kay kluang ape cite?

10 01 2009
hendrastar

tersebut merupakan senarai nama syarikat dan produk yang mereka keluarkan yang berkaitan dengan israel dan amerika

11 01 2009
armadrafar

2 tahun lepas pun ade ure2 nak boikot nie… nak boikot tu….
tp xde kesan pun…. bumi palestine tetap berdarah juge…

7 05 2009
syahida

memang kita sebagai rakyat biasa takda kuasa nk hentikan bumi palestine dri pertumpahan darah tapi dengan memboikot sekurang2nya kita ada usaha untuk mengurangkan kekuatan israel walaupun sedikit..ibarat zarah betapa kecil saiznya sekalipun tapi ia tetap dihitung di akhirat kelak…

11 01 2009
hendrastar

itu lah kancah dunia peperangan. selagi kita masih dipegang dengan kuasa barat, selagi tu lah kekuatan kita tertanam. cuma insiatif kita sendiri yang dapat mengubah nasib bumi palestine…mungkin dgn cara boikot kita dapat menyukarkan sumber pendapatan mereka…tapi, jika kita pandang sekeliling, memang susah nak kita boikot sedangkan kita sendiri pon masih minum coke, makan mcD, gunakan processor intel, hp nokia…macam mana kita nak boikot jika perkara macam ni sudah berlaku?

11 01 2009
azwar

kepada saudara/i armadrafar..
bukan alasan untuk kita meneruskan boikot ini.. sekarang lah masa yang sesuai untuk kita menyeru semua muslim supaya memboikot.. kita buka mata muslim yang lain tentang boikot ini..

11 01 2009
mat pit

buka mata?
cmne tu..?

8 06 2010
zul

buka mata mcm kasim selamat….mata je buta …hati x buta??

11 01 2009
pemerhati

memang mudah disebut “Boikot! boikot! boikot!

tapi tatkala kita melaung- laungkannya, kita menaip menggunakan komputer IBM, processor intel, terima mesej melalui hset Nokia, diterangi lampu buatan philips, naik kereta Ford, insurans AIA, bla bla bla.

Huh, cakap pandai! Boikot barangan tak semudah disangka. Silap hari bulan, kita pula diboikot Amerika. Itu akan jadi lebih parah. Pemerhati bukanlah seorang penakut, tp bagi pemerhati, ada cara lain yang lebih baik, iaitu, melalui pendidikan. kita harus jadi extremist ilmu, dalam menghadapi extremis israel. Kesannya pasti akan ketara dalam beberapa generasi akan datang. Pada masa itu, bukan hanya palestin dapat diselamatkan, malah seluruh jiwa raga yang berkiblatkan islam! Boikot sepatutnya menjadi alternatif, bukan the only way!

11 01 2009
hendrastar

sy sokong kata pemerhati. memang kita mudah nak sebut boikot!buat rusuhan dan semua tu…tapi cuba fikir di luar kotak pemikiran…barang2 kita dalam rumah pon banyak dari senarai barang kat atas tu…tv guna susu nestle, makan maggie,kosmetik revlon…macam mana kita nak boikot?

extremist ilmu…hurm…idea bernas…tapi yang risaunya ‘sekarang’ bumi palestine semakin parah…kita semua perlu bertindak sesuatu untuk melindungi palestine…

12 01 2009
yana

mmg bkn mudah untuk kita boikot semua barang israel tetapi kita umat islam kena lah bersatu hati dalam hal ini…
pihak kerajaan terutamanya haruslah ambil inisiatif yang besar dalam hal memboikot barangan israel jangan pandai cakap sahaja….
mereka pandai menyuru rakyat boikot barangan israel tetapi mereka sendiri mengalakkan penbangunan ekonomi israel di Malaysia ini seperti tesco,carrefour….
bagi pihak yang merokok mereka sanggup berhabis wang ringgit pada benda yang merosakkan tubuh mereka padahal sebahagian daripada keuntungan rokok itu akan di salurkan kepada pihak israel tersebut untuk menghancurkan umat islam…jadi kita perlu renungkan terutamanya pihak kerajaan….

12 01 2009
rul

peh slame neh kita dimalaysia byk membantu puak2 yahudi rupanye..boykot pmkanan dan prduk deyall terutama yahudi dan a.s..saport mlaysian food yg halal lg berseh.

12 01 2009
guna akal

salam..

selagi kita termampu, kita boikot lah…

ni jihad yg paling kecil

produk hpa pon byk kt pasaran, bleh digunakan sebagai alternatif

17 03 2011
dino

yer kalau benda yg senang ni pn x lah wt nk ckp mcm mana lg…..bkn suruh gi sana berperang ngan senjata pn cuma jangan gi beli je ssh sgt ke ? mcm mana pn kita kena berckp2 sesama kita tentang boikot ni bkn semua org tau dan ada yg mcm katak di bawah tempurung…. so kalau nk sgt mkn ayam goreng gi la ke Radic FC dia mcm kfc gak tp br lg dan perkerja semua bertudung dan produk malaysia dia punya onwer haji lg tau….restoran dia kt jitra,ipoh dan mungkin akan dtg ke kl kot.

12 01 2009
fuadhjothman

Saya menghargai maklumat yang telah dipaparkan ini dan harap juga sekiranya Tuan dapat mencari syarikat drugs dalam perubatan yang mana di buat oleh syarikat israel dan juga minyak sayuran meraka yang sudah lama kita anggap baik tetapi sebenarnya racun dan bertoksik.Perubatan juga merupakan serta FDA adalah juga antara pro israel

12 01 2009
Aku

akum….bg saya apa yang perlu kita lakukan ialah solat hajat…doakan supaya Allah s.w.t membantu hamba-hambanya di bumi palestin. Bagi saya senjata umat islam adalah doa. Sepertimana Allah menghantar burung-burung ababil menghancurkan tentera bergajah Musyrikin, mohon pada Allah agar menurunkan bantuanNya untuk menghancurkan rejim zionis…

11 06 2010
lipan naga

Ababil, ababil jugak….Allah bg kita akal utk mencari jalan bagaimana nak meningkatkan ekonomi kita supaya digeruni oleh musuh2 Allah. Berserah tanpa usaha tak guna……

23 10 2011
ibnu umar uthman

solat hajat istiqamah setiap mlm sebagai tanda kasih sesama mukmin dan boikot juga alternatifnya

12 01 2009
noor

saya memang stuju dan sokong sgt kte boikot brg2 tu sume tapi kalo stakat 10 atau 20 org yg serius,yg lain msh nk guna..msalah gak

23 10 2011
ibnu umar uthman

masing2 akan di tanya dan kita buat serta berdoa supaya yg lain turut buat..memang ALLAH shj yg berhak memberi hidayah..tanda syukur kita di beri hidayah,kita istiqamah dlm memikirkan nasib anggota badan kita yg sakit di Palestin cthnya

12 01 2009
ireza

Saya setuju dan sokong sangat ‘boikot’ barangan ni. Kita wajar pilih tindakan drastik pada ketika ini. Kalaulah negara kita kena serang, takkan masa tu kita baru nak ajar teknik berperang, kemudian baru ready dan pergi berperang? Masa tu mintak maaflah…negara dah kena tawan…Boikotlah dengan cara yang mampu anda lakukan. Istiqamah! Kalau sekarang dah pakai komputer buatan Amerika, janganlah jadi bodoh nak buang pulak komputer tu. Buat dosa je buang harta benda ni. Boikot boleh dimulakan dengan barang yg baru kita nak beli….sebab kalau kita tak beli…Amerika akan rasa tertekan. Macam makanan pulak…boikot sikit-sikit…jangan sekali gus. Kita pun kalau nak buat amalan, dinasihatkan buat sikit-sikit yang termampu, sebab kalau buat perubahan drastik…kesannya tak lama! Itu lumrah! Mulakan dengan boikot Shell…guna petronas…itu pun dah cukup baik. Boikot dan terus boikot! Allahuakbar!

23 10 2011
ibnu umar uthman

ALLAHU AKBAR!!!
Marilah bersama2 membantu pejuang2 kita disana..merekalah menjadi wakil kita umat islam di barisan hadapan dalam membentengi kota suci kita dan saudara kita..bantulah dgn harta yg ada seqadar terdaya..wlwpun belum terdaya dgn jiwa raga..selalulah juga menderma untuk tabung pejuang disamping tabung2 yg lain..ALLAHU AKBAR!!!

12 01 2009
maya_putri

em,…. israel jahanam…

12 01 2009
semutar merah

Boikot sekadar yang kita mampu. Itu pun dikira jihad. Walaupun kecil di mata umum. Di sisi hikmah amat bermakna. Setiap kita boleh berbuat sesuatu. Sekurang-kurangnya bersuara membenci dan melaknat puak yang zalim.

24 01 2010
naimm

amerika dan israel mmg dah tau…..org islam boikot ia boikot sementara aje.. pastu guna barang yg diboikot kat rumah dlm masa dua tiga ari slepas boikot brg yahudi… itulah realitynye

11 06 2010
lipan naga

Aku setuju sgt….naimm. Mcm bakar2 bendera yahudi, pijak2 bendera dia org. Amendenya (pada zionis). dia org tu tak ada perasaan. Bunuh org pun selamba, ni kita bakar bendera dia. Tak rasa apa2 pun.

23 10 2011
ibnu umar uthman

Wahai sekalian saudara ku..Boikot yang paling utama ialah dengan menanam benteng dalam diri kita..Marilah kita semua menuntut ilmu ugama kita..dengan ilmu ugama dituntut sepanjang hayat insyaALLAH kita semua dpt bertindak dengan tepat selaras dengan kehendak ALLAH

13 01 2009
min

saya setuju dengan kenyataan bahawa doa tu senjata orang mukmin…
tapi doa yang macam mane yang diklasifikasi sebagai senjata tu??

mestilah dengan doa orang yang soleh….yang banyak beribadat kepada-Nya…
yang istiqamah….

jadi menjadi tanggungjawab kita untuk meningkatkan amal ibadat kita supaya doa2 kita tu dimakbulkan…..

saya lihat ramai lagi orang yang x tahu dengan ‘BOIKOT’ nie, jadi saya menyeru supaya kita semua korbankan sedikit daripada harta kita untuk menyebarkan risalah barangan Boikot dan keterangan tentang boikot….

13 01 2009
SK Bersatu

Salam semua muslimin & muslimat,

Semua umat Islam wajib boikot barangan mereka. Mereka sudah lama menzalimi kita. Tidak kita kasihan & simpati kepada rakyat palestin yang bermandikan darah tanpa sejata untuk melawan. Sekrg ini kita boikot barangan mereka seperti dalam senarai.
Ya, buat yang mana mampu seperti tukar ke jenama yang kita (Islam) punya. KIta pegi KFC selama ini tukar kepada ayam pasar malam ke atau sebagainya. Mane yang ada beli alatan baranagan mereka xpe boleh pakai dulu,elakkan pembaziran cuma bile nak beli barang baru je. Buat la sedaya mampu..Allah bersama org2 yang lemah..
Allahuakhbar..Allahuakhbar..Allahuakhbar..

13 01 2009
pasta

Kita harus boikot barangan amerika kerana jika kita kesian pada rakyat palestin kita harus boikot!!! jangan hanya fikir kesusahan d dunia saja akhirat lebih teruk drpd kesusahan dunia!!!!!!!!!!!!!!!!! Israel penjenayah bersiri!!! kenapa kita kena beli barang dia sedangkan produk tempatan sudah banyak d pasaran……..

13 01 2009
khaireel

kepda PEMERHATI…. awak sepatutnya sokong jihad kecil ini,sekurang2 kita membantu mengurangkan pengaliran tunai ke israel…memang x leh nak elak tapi boikot setakat mampu…apa nak takut kalau Amerika boikot malaysia…hidup dan mati kerja Allah…Dialah yang mengaturkan…awak takut pada ketentuanya ke? JIHAT FISABILLILLAH…ALLAH HUAKBAR… jangan takut wahai umat islam…….teruskan perjuangan anda demi umat islam di palestin….dunia ini pinjaman dari-Nya, tak lama pun kita nak hidup…pahala anda berlipat kali ganda jika membantu umat islam yang tertindas walaupun dari segi boikot barangan….

8 03 2010
aduka

‘apa nak takut kalau Amerika boikot malaysia…hidup dan mati kerja Allah…Dialah yang mengaturkan…awak takut pada ketentuanya ke? JIHAT FISABILLILLAH…ALLAH HUAKBAR…’
hehe.. level makam yg macam mana ni lu bro.. ko mnulis cam smua org level tinggi imannya.. ni bukan criter takut /tak. lo pikir logik pun dah cukup. secara realitinya mmg as n israel super power buat masa skrang, m’sia adalah negara yg brgantungan penuh pd as, malah matawang kita pun bersandarkan pd dolar bhai..
septutnya ko berikan cadangan yg bernas utk solution bukan solution stngah masak dan xlengkap. contohnya – sediakan pelan product buatan M’sia/xbersangkut dgn israel tp perlulah berkualiti bukan cam proton.. tingkatkan IKS dgn lebih drastik ka, support local interp utk hasilkan product brmutu ka, apa2 je la yg lebih realistik..
gua bukan apa, stakat ni boikot secra realiti di msia lansung x praktik, jgn kata brang AS n Israel, ayam, gula, sayur, ikan naik rega pun korang xleh handle, ni kan plak brng import yg trkenal dgn kualitinya, camna nk buat..

11 07 2010
BasikalTua

Hmm saya x cakap apa yang aduka cakap salah, tapi lagi salah kita menyatakan boikot x memberi kesan. Kita boikot bukan nak suruh dia bankrup pun tapi cukup halang diri kita yang jadi pemberi dana pada diorang.
Betul memang kita bergantung pada Dollar tapi kenape? sbb orang lain x jual barang pakai barter tapi nilaian tukaran pada Dollar bukan pasal diorang kukuh. Kenape kita xleh handle harga barang dalam negara, 1st kita tetap jugak beri undi pada orang sbnrnya xleh handle benda tu dan k2 benda tu mmg keperluan, jadi naik atau tak bukan pilihan,kene beli.
Bila boikot, mungkin bukan semua kita boleh elak, e.g. ubat kalu doc bagi yang tu, kita makan je pasal tu ikhtiar, selebihnya pada Ilahi. Pasal malaysian ignore about this campaign in few month, just let go with them, biar kita jer istiqomah, kita x bagi dana beli peluru utk hapuskan muslim yang lain.
Kita x perlu ukur iman seseorang melalui percakapan sebab iman ada pasang surut dia. Ada orang beramal seluruh umurnya tapi mati dalam keadaan kufur, ada orang hidupnya menghindarkan Allah tapi matinya dalam keadaan beriman.
Dalam soal boikot kita diberi pilihan, hendak atau tidak itu pilihan dan setiap pilihan ada asasnya, jadikan asasnya adalah dari akal….

3 06 2010
maddci

bagus khaireel dan semua… sepatutnya macam tu.kita boikotlah setakat mana yg kita mampu..contohnya macam kfc,,,tak makan pun kita tak mati.mengapa kita nak beli dan makan juga… dan banyak lagi benda2 lain yang kita kurang perlu…..fikir-fikirkanlah….

14 01 2009
khaireel

Adakah kita rela untuk menyumbangkan wang untuk musuh-musuh Islam? Adakah kita rela saudara seaqidah dengan kita dibedil dengan peluru-peluru akibat dari sumbangan kita?

Ayuhlah kita sama-sama berjuang semampu yang ada untuk bersama membela maruah umat Islam yang saban hari semakin kurang ” PEMBELANYA”. Semuga Allah memberi petunjukNya. . Kita mungkin hanya bertentangan pendapat, tetapi sebagai umat Islam, kita perlu terus bersatu utuh di dalam mengharungi cabaran global dewasa ini. Segala yang baik itu datang dari Allah, dan yang tidak baik itu datang dari kelemahan pihak saya sendiri. Kita hanya banyak bercakap sedangkan tindakannya kurang. Bak kata seorang sahabat saya “Mulut berapi-rapi nak memboikot Israel sedangkan di jari tersepit rokok Dunhill”.

14 01 2009
tegar

x kn nk tggu mlysia kna serng bru nk boikot..israel dan amerika akn musnhkn 1 dnia krn mreka akn mnakluki dnia..kaum yahudi merupakan kaum yg palg angkuh dgn kekuatn mrka…x mati klu boikot brg mrka…

14 01 2009
khaireel

Bagus TEGAR…….teruskan boikot…..

14 01 2009
ihsani

boikot bkn skdr pd kite je yg xbeli..tp penjual tu pn kene la stop jual…br btl2 blh brjaya

9 06 2010
sheila

btl sy sokong ihsani….truskan baikot dan stop ambik barangan israil..
juallah barangan buatan malaysia….

24 03 2011
delima

oh tdk bsa gtu jga……..indonesia pn hrz lh…….bgs produk sumatra utara lg…….hdp inonesia

14 01 2009
semut merah

salam…………………

bersatu lah wahai manusia yang dalam menegakkan agama islam dan umat

islam menentang kejahilan yahudi laknattullah………….

boycott barang yahudi n us……………

berdoalah lah kepada allah agar yahudi di binasakan allah sebagaimana

berlaku seperti umat allah yang terdahulu.

14 01 2009
ayunie

slm…
stakat yg kite termampu…even kecik tat the least we can do…
i’m an coffee addict..but definitely starbucks wont be in my list anymore..
and mcD etc…i just cant eat it…my heart goes to kids in palestine..eating mcD seem like im eating their flesh….

may GOD bless ppl in palestine, and send the zionist to hell and let them rot ther….

wslm…

8 06 2010
zul

Salam…nk makan ayam goreng chiken radix kn ada..nk minum kopi ..kopi kampung kn ada

14 01 2009
cak2

ye tul 2 . ak stuju gle bab2 boikot nie….. memg senang ckp.. tp pk la, dr kte xwt lngsung kurg2 kte dh usaha… cube bayangkn klu skit demi skit sume umt islam kt malaysia pk mcm ni… its better than we do nothing.. pe2 hal pun oda tuk umt islam kt palestin tu pntg…

14 01 2009
Lady CT

Memang susah nak berubah sebab dah terbiasa tapi kita boleh cuba… sedangkan umat Palestin sabar dengan penderitaan mereka takkan kita tak boleh kot setakat tak makan KFC… itu motivasi peribadi saya… bak kata rakan saya…

“ala…potong ayam 4, gaul kunyit dgn garam..jd la…ayam goreng….kah…kah..”

ladyct
tanahairkumalaysia.blogspot.com

14 01 2009
toyol

Semua usaha ini hangat2 tahi ayam sahaja,aku lalu kat depan mc de masih ramai orang islam terutamanya remaja dok lepak2 dan dating2 denga awek masing2,pizza pun masih ramai orang islam,kfc pun sama juga,kalau kau orang tak caye cuba buat rondaan,aku dah lama tak makan kfc walaupun terkeliur bila melihat iklannya,yang aku kecewa ramai orang islam tak peka tentang pemulauan barangan yang berkaitan dengan negara israel,pergi jahanam kepada sesiap yang menyokong produk barangan yang menyokong israel,ada orang islam yang kutuk sendiri pasaraya maidin katanya tak standard,dia kata tak pernah masuk dan tak akan,kan macam sial tu,aku gerammmm sesangatttttt.

20 01 2010
big gun

chill r bro!
tp jgnla ckp angat2 tahi ayam…
yg msh ade kt dlm kfc n mcd 2 kafir lakhanat~
da kate berdating…
maksiat lg…
so kite yg da start ni jgn stop k…
insyaAllah ade hasil die…
Allah kn maha mengetahui…
keep it up bro!!!

1 06 2010
dodie

x bersatu lar kn? ptotnyer da tutup pon kdai2 israil 2.
kater boikot…
daq skg ni cam sial kit brang mlaysia jer ckp low standard…..
ko 2 higesterss standard sagt ker? klo standard sgt soh bpak ko wat syarikat sendiri……..
israel da tentu2 gelak coz aper pon dowang buat. we allz tetap bli brangan dowang

14 01 2009
abang Pian

Walau apa jadi pun boikot tetap boikot – kalau semua yang berdemo dijalanan diseluruh dunia, ikut boikot, dua dua boleh demam. Kalau gian sangat nak makan makanan Mcdonald, sekarang dah banyak keluaran tempatan. handphone sumsung dan LG pun lebih baik dari nokia sekarang. Kalau pun takde yang lebih baik, ia tetap lebih baik daripada melihat saudara kita yang merana. Bersatu kita teguh – daripada banyak macam buih. Kesan dah nampak. McD. dan Starbuck dah menggelabah menafikan mereka kumpul fund untuk Yahudi. Namun kita BOIKOT BOIKOT BOIKOT……

14 01 2009
abang Pian

Kepada pemerhati- kita gunakan senjata dia untuk tembak dialah sementara kita belum ada senjata -FAHAAAM?

14 01 2009
pemerhati

Kepada khaireel, sila rujuk artikel daripada Utusan Malaysia melalui link dibawah :

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0114&pub=Utusan_Malaysia&sec=Muka_Hadapan&pg=mh_06.htm

Hidup dan mati memang ditangan Allah, tapi dalam keghairahan untuk berjihad, kita perlu ada strategi. Bagi kita yang sememangnya tidak berhadapan secara langsung dengan lahanat israel, maka, menjadi extremis ilmu adalah satu jihad yang paling menjanjikan sinar harapan. Pemerhati bukanlah tidak menyokong usaha boikot ini. Malah, pemerhati sendiri agak konsisten sejak dulu, memboikot barang US lahanat mahupun israel lahanat. Cuma pemerhati kemudiannya tersedar, banyak barangan yang ingin diboikot ini, pemerhati akhirnya terpaksa membelinya. TERPAKSA, kerana tidak ada alternatif. Spepertimana kata wakil Palestin di Malaysia dalam ucapannya baru- baru ini, boikot hanya akan berjaya jika ada alternatif kepada item yang ingin diboikot itu (Jika ternyata ada alternatifnya, maka eloklah kita boikot habis- habisan). Pemerhati menyokong usaha boikot ini, tetapi eloklah jika kita tidak menjadikan usaha boikot ini sebagai the only way! Jika tidak, Israel pasti akan terus bermaharajalela untuk separuh abad lagi, sesudah berjaya melakukannya selama separuh abad sebelum ini.

Beranikah menyahut cabaran?

30 04 2010
HUFFAZ

mmg btol jdkan boikot sbg satu altrnatif n not the only way..tp kte kne igt bda y kte mkn tu mnyumbang kpd kmatian saudara kte…mati ke klu x beli brg diorang…..kn byk lagi barang tmptn y memerlukan skgn….d smping itu tmbhkan ilmu spye jd org berilmu n pejuang agama Allah….siapkan diri dgn ilmu dunia n akirat d samping menyokng paktn u boikot brgn israel laknatullah…ALLAHUAKBAR

15 01 2009
D. Ayu

Ya kita bertukar kepada produk tempatan mungkin lebih selamat dan lebih baik walaupun tak secanggih produk Yahudi.

17 03 2011
dino

ye tkr tkr……………………..boikot je tapi agak2 berapa lama tuuuu……melayu nie cakap je lebih nnt akan hilang gak niat tu cya la melayu ramai je tepi berapa ramai yg berkualiti dan wat bersungguh2……..kita ni susah nk bersatu tau sbb tu kita ni lemah dan bangsa asing yg kawal ekonomi kita….nama je malaysia…malay… tp harap nama iaitu KTM keretapi tanah melayu,baju melayu dan lain2 lg semua tu hanya pada nama je sampaikan bj melayu pn bangsa asing yg byk buat.kita hanya tau politik je jatuhkan org ini dan itu sesama bangsa…cuba fikir bangsa apa yg byk masalah mcm mat renpit,bohjan,bosia,dadah,ponteng sek,banduan,buang anak,haruan mkn anak,ragut,rogol dan byk lg semua tu bangsa ? fikir fikirkan laaaaa…

15 01 2009
shahril

biokot barang israel semua………………………… Hancurkan Israel di Bumi Palestin..

15 01 2009
ain_n

sy skong sgt la yg psl extremis ilmu tu..
knowledge is power..
and..
with great power comes great responsibilities..

15 01 2009
azataq

uhhh…kalau semua benda diboikot…kita ada apa?? sebab 80% barang yg diboikot tuh brg2 keperluan harian…cam mana tuh???kena mkn ubi kayu ler…berus gigi ngan arang…minum air kosong…xda dah milo semua….kalau nak suruh boikot…suruh jer tutup kedai senang…pastu kesian gak org2 malaysia yg dok keja kat syarikat2 tuh…cam mana…suh berenti…pastu korg nak bg keje kat depa tuh…aku bkn apa..sebab aku ni anti boikot…aku pun kesian jugak ngan dorang tuh…kita tunggu je obama ni amik alih..tp kalau part2 boikot nih susah…kalau nak boikot pun…dorg bkn ada effect…setakat malaysia jer yg boikot..depa x heran eh

8 06 2010
yanna

org dlu2 mkn ubi kyu x mti pown…
aik… bras pn dai amrika ke smpi nk mhn ubi kyu??
ubt gg safi, teh cmeron hgland da je lg kot.. air sunquick pown sodap…
obama pn cm setan je….
at least klo mlaysia boikot tjejas la ckit pndpatan diorg…
fkir la… kt palestin 2 saudara se islam kter…
sggup ke tgk diorg mnderita …

8 06 2010
zul

nak seribu daya..x nk seribu dalih..kn produk malaysia bnyk dipasaran

15 01 2009
azataq

kita kena tgk jugak dari segi pekerjaan org2 malaysia…x payah jauh ler..org2 yg keje kat kfc mcd n pizza..ramai kan anak2 muda kita kerja kat situ..kalau dorg berenti pastuh melepak bersepah2 cam mana…korg kata melepak plak…suami aku pun kata nak boikot…tp bila fikir2 balik ..tu lah…benda2 tuh semua nya kita guna…cuba kita fikir lagi jauh…susah jugak nanti..ekonomi negara kita pun akan terjejas jugak…pastuh kompom kang…benda2 yg mmg dah naik harga cam apa ni…naik lagi…korg tuh byr cukai kang lagi tinggi jadi kang…..payah jugak…kita kena lah berdoa byk2….yg korg derma2 tuh…korg caya ker hasil derma tuh sampai kat sana???

8 06 2010
yanna

maaf la… cme nk tgur ckit…
byak lg kje kt mlaysia ni… bkn stkat kfc je y ad.. klo x cm ne la bribu2 rkyt asing cri krja kt cni….
pe pn… bsubhat ttp bdosa …
ekonomi mlaysia pn bkn nye bgntong 100% kt diorg…
psal derma 2, y pntg kte ikhlas mmbri…
klo asyk prasgka x da spe pn y sggup mderma…
2 antra diorg gn allah… y pntg kte da tlong saudara se islam kte….
fkir fkir kn lah

15 01 2009
tinjau

saya punya pandangan yang berbeza:

“Mencela Israel adalah Haram & Memboikot Adalah Kecelaruan”

http://loluconagama.wordpress.com/2009/01/10/israel-seorang-nabi-boikot-adalah-kecelaruan/

kalau saudara ada sebarang idea, atau koreksi terhadap tulisan saya, saya harap dapat diajukan kepada saya.

😛

8 06 2010
zul

ni sek agama darjah berapa?

15 01 2009
sirjam

kalau usaha sebesar boikot pn x mampu,x yah berangan la nak jadi umat islam yang baik…

15 01 2009
khaireel

Kepada PEMERHATI :
saya berani sahut cabaran

Rasulullah saw bersabda: “Sesama muslim itu bersaudara. Oleh kerena itu, jangan menganiaya dan jangan mendiamkan. Siapa saja yang memperhatikan kepentingan saudaranya, Allah akan memperhatikannya. Siapa saja yang melapangkan satu kesulitan sesama muslim, niscaya Allah akan melapangkan satu kesulitan dari beberapa kesulitannya pada hari kiamat. Siapa saja yang menutupi kejelakan seorang muslim Allah akan menutupi kejelekannya pada hari kiamat.” (HR.Bukhari dan Muslim)

saya x minta buang barang yang ada berkatian israel dan us, tapi yg akan datang kalau boleh jangan beli….tolong berfikir secara positif…tindakan anda boleh mengugat pemikiran pembaca…pembaca yang kurang pengetahuan akan berbelah bahi…Allah dah atur segalanya untuk kita…sekurang2 kita berusaha merapuhkan ekonomi mereka…

Ya Allah, Selamatkanlah Umat Islam Palestine

Saya membayangkan jika isteri dan anak saya di dalam keadaan sebegini. Benar-benar saya insaf dengan kemewahan yang Allah berikan kepada saya sekarang ini. Walaupun kemewahan ini bukanlah kekayaan, namun berbanding mereka, saya terlalu bertuah.

“Ya, Allah, ya Tuhanku, aku memohon kepadaMu agar Kau selamatkanlah umat islam Palastine daripada kejahatan musuh islam Rejim Yahudi.”

Ketika kita makan makanan yang enak, jangan lupa pada umat islam Palestine. Komunikasilah dengan Allah dengan mendoakan kesejahteraan mereka agar mereka juga mampu makan makanan yang enak seperti kita.

Ketika kita bersuka ria, komunikasilah dengan Allah memohon agar Allah juga memberi kegembiraan kepada umat islam Palestine.

Ketika kita tidur, komunikasilah dengan Allah dengan penuh pengharapan agar umat islam Palestine dapat tidur se lena kita.

Berkomunikasi dengan Allah MEMBENARKAN kita bukan hanya mendoakan umat islam Palestine di dalam solat sahaja, malah dalam setiap kerja yang kita lakukan. Bahkan juga, kita mampu mensyukuri nikmat Allah yang diberikan kepada kita berbanding nasib umat islam Palestine yang hidup dalam ketakutan dan penindasan Rejim Yahudi Laknatullah. Kita juga akan lebih berjaga-jaga di dalam hidup bermewah-mewah dengan kesenangan yang kita perolehi.

Jika umat Palestine sentiasa berkomunikasi dengan Allah, pasti akan bergegar bumi Israel Laknatullah dan pasti hati-hati Yahudi Laknatullah sentiasa berdebar seolah-olah ada sesuatu yang akan menimpa mereka. Dan sememangnya bala sedang menanti izin Allah untuk melanda Yahudi Laknatullah.

“Ya Allah, selamatkan bumi Palestine ya Allah. Ya Allah selamatkan umat islam Palestine. Kentalkan jiwa mereka mengharungi Yahudi Laknatullah. Kau jadikan hati-hati yahudi itu sentiasa berdebar, resah, takut, tidak tenteram dan tunduk kepada kekuasaanMu ya Allah.”

16 01 2009
penasaran

bagi pendapat sayalah, xda guna kita nk bercakap untuk boikot brgn amerika tu, wat buang air liur jak…israel dah gunakan kekejaman, so wat apa kita nak wat berunding2 lagi,nyawa kat palestin dah bnyk terkorban…cara yg terbaik adalah bersepakat yg membawa berkat iaitu, kuarkan jak bom nuklear tu, bg kat amerika dan israel, setiap negara hntr sebijik bom nuklear kat amerika & israel, abis ceta…biar negara dorng jd padang jarak, padang tekukur…baik kita serang awl2, sblm dia serang kita…..

16 01 2009
fara

i’m just wondering la..
smua yg komen kt cni ni btoi2 ke dah fully boycott all da listed product eh?
i sokong sgt2 boikot ni..tp nmpknya mcm susah nk btul2 x gunakan smua 2..abis,camne erk?tlg cheq

16 01 2009
armadrafar

Aku bukan nak memperlekehkan atau mempertikaikan usahe untuk boikot barangan israel dan amerika nie… tapi usahe yg telah dilakukan sejak dulu lg. ibarat melepaskan batuk sajer…. orang nak boikot … dier pun sibuk nak boikot gak…
tapi last2 isap rokok winston gak…. ermm… aku pun sebenar nye turut sokong same usahe boikot barangan dari 2 negara zionis nie… kalau boleh nak haramkan terus pun xpe… mcm Iran yg mengeluarkan fatwa diketuai Ayatollah Ali Khamenei yg mengharamkan terus segala urusan perniagaan yg berkaitan dgn israel…. kalau sebelum nie Majlis Fatwa Negara menimbulkan isu Pengharaman Yoga… kenapa tidak untuk pengharaman barangan dari negara zionis yang secara terang & nyata melakukan kekejaman yang bertentangan dgn semua agama. Seluruh masyarakat dunia terpekik terlolong supaya dihentikan kekejaman di Gaza… akan tetapi pemimpin zionis yg banggang ni boleh berbangga, adik angkat nya Amerika ikut telunjuknya supaya mengabaikan rayuan & ritihan masyarakat dunia… Kekejaman ini bukan dilihat sbg konflik atau pertelingkahan fahaman agama… tetapi masyrakat dunia lebih memandang kpd penghapusan etnik dan pembunuhan terancang akhir dekad ini…kalau dilihat dari sudut agama sekalipun…. kepale orang islam bukan sekadar dihinjak-hinjak,disepak,diterajang akan tetapi habis hancur berkecai kepale orang islam dibom si zionis laknat…. Ape yg kita lihat … dan kita tonton hanyalah sebahagian episod penderitaan kekejaman menimpa rakyat palestine… bagaimana pula nasib beribu yg lain…. pasti begitu azab dan sengsara… Walaubagaimanapun…. Sebagaima janji tuhan… Mereka mati sebagai Syahid dan Syuhada…… Ramai pemimpin besar liga arab dikritik hebat oleh kerana sifat kedayusan membiarkan nasib saudara mereka dalam penderitaan…. tetapi harus diingat bahawa para pemimpin arab ini sentiasa diseru dan diancam oleh si zionis laknat. Mereka juga tidak mahu rakyatnya menderita apabila bermusuhan dgn zionis. Sebagai mana pemimpin Hizbullah (Lubnan) yg tidak melakukan apa2 tidakan terhadap israel walaupun lebih 3 minngu bumi Gaza terus berdarah…… Berbalik pada usahe boikot barangan zionis….. Usahe ini boleh dianggap sbg satu jihad… tak perlulah kita selemah-lemah manusia cube bermusuhan dgn si zionis laknat yg kejam ini… Melakukan pemberontakan …. lalu dianggap jihad.. dan berakhir dgn ancaman pada bangsa kita sendiri…. Usahe boikot barangan zionis adelah lebih baik berbanding berbanding sumpah-seranah mencarot-carot #$%^^%$#$%F*CK(*&^&^% memaki-hamun israel… Tapi dijari terselit rokok winston…. APE MENDE…. Kesimpulan nya…. bermula saat dan ketika ini cubelah utk mengelak penggunaan/pekhidmatan produk zionis… berterusan dari sekarang hingga generasi seterusnya dan hingga akhir zaman… punca pendapatan zionis adalah bermula daripada anda… Setiap sen yg anda keluarkan untuk membeli barangan zionis …. ibarat anda menaja bom yg membunuh ribuan nyawa anak-anak yg tak bersalah… RENUNGKANLAH…. SEGALA BERMULA DGN ANDA….

29 03 2012
Barisan Bela Bangsa

Alhamdulillah…sangat jelas pendapat saudara sangat saya setuju…SEGALA BERMULA DGN ANDA…iaitu termasuk saya yg MEROKOK YOP!!!…MASYAK ALLAHHHHH!!!….Tambah sebaris…BERUBAHLAH KPD YG BAIK KERANA HIDUP & MATI KITA KERANA ALLAH SWT…

16 01 2009
Atox

Saya rasa tertarik utk komen di sini selepas membaca dan meneliti respon dan hujah2 yang bernas di sini. Saya tak berilmu sperti saudara2 dan tak bertempat rujukan yang bergelar ustaz2 / ulama’ . Malah masih / cuba belajar mendalami Islam yang indah dan sempurna ini. Cuma saya ingin nyatakan pendapat saya yang dhaif ini dgn harapan taufiq dari Allah swt.

Pertama, memang tak patut kita boikot barangan2 orang Yahudi. Kenapa? Sbb Rasullulah saw juga pernah berjual beli dgn mereka. Jadi apa yang perlu kita buat? Buat lah pilihan sendiri. Saya kemukan satu contoh, 2 buah kedai runcit satu kedai orang Islam satu kedai orang kafir. Perbezaannya kedai orang Islam tu jauh lebih kurang 5 meter dari laluan kita ke kedai dan barang di situ harganya lebih mahal 20sen… 30sen.. (kalau beli 10 barang dah lebih RM2/3 tul tak?) . Kedai yg mana satu tuan/puan2 tuju? Yang MUNGKIN, pekerja2 kedai itu pasti org Islam… pada hari jumaat pekedai Islam ini tutup, dan pekedai ini ke masjid utk solat dan sambil2 tu nampak tabung masjid maka dia pun seluk poket ……….. Yang MUNGKIN, bukan Islam ini pula pergi sembah tuhan dia (bukan tuhan kita – surah Al-Kafirun) sami mintak donation…… Yang islam ada duit lebih, yang MUNGKIN derma kepada mereka2 yang perlu, perbesar masjid, tolong orang2 islam dan tuan2 boleh fikir contohnya sendiri. Yang bukan Islam… “tempat ni cantik, pokok besar tu ada Chi Gung (nama tuhan/dewa(?) mereka) JOM! kita buat kuil kat sini haa kat sana lagi satu JOM!! JOM JOM!!” ??????? Contoh sahaja. Respon kita?

Kedua, memang tak patut kita boikot barangan2 org Yahudi. Kenapa? Sbb ada org2 Islam kerja di kilang2 yang membuat barangan2 tu. Jadi kalau kita tak beli nanti org2 ni hilang kerja, dah jadi penganggur tak boleh bayar zakat / cukai, ekonomi negara pun merosot, rakyat pun merana. Jadi apa patut kita buat? Fikirlah sendiri. Saya berikan contoh, 2 peniaga ikan, seorg Islam dan seorg kafir, yang saudara kita ini jual mahalnya lebih kurang 20sen/30sen sekilo (kalau 10 kilo dah rm3, ye tak?) Ikan pun tak fresh. Mana satu kita pergi beli? Di sini saya nak minta saudara/i pkir lagi. Hari ini dari 20 org, 3 org beli kat pak Ali (contoh jer minta maaf kalau ada yang nama pak Ali jual ikan kat sini) … esok pak Ali nak beli stok / stok x habis lagi…… duit rolling ada tapi kalau duit rolling tak pusing2 dok meleleh …. Tapi mentality org melayu kita kebanyakkan yang saya lihat (bukan kata org2 yang baca blog ni) walau ikan tu baru jer keluar dari sg / laut sekali pun … ah Chong punya juga lagi sedap (apa yang hang bubuh kat ikan tu chong oii …) betul ke? (sorry yer ah chong… 😛 )

Ketiga, tiap2 hari kita bernafas…. antara nikmat2 yang Allah bagi kepada kita yang kita take for granted…. Cuba fikir, kita tarik nafas… hembus, tarik… hembus…. dan cuba fikir pula situasi HIDUNG TERSUMBAT (bukan dgn gabus tapi selesema penuh hingus). Cuba fikir, kita tiap2 hari dgn lawasnya membuang ‘ayer’ ….. tetiba satu hari SEMBELIT….. diet tak balance kot (SAPA yang sediakan diet yang balance tu? KITA?) Memang nabi Ibrahim pernah bersabda (yang ustaz2 minta confirm kan surah dan ayat, saya budak baru belajar… tak igt) “bila AKU sakit, Allah yang sembuhkan”. Adakah dari kata2 nabi Allah ini, bila baginda sakit tu sbb virus, bacteria, sihir etc tu jer… bukan yang di tetapkan Allah??? Adakah makhluk memberi bekas? (Adab dgn Allah, perkara zahir dan hakikat)

Saudara2/saudari2, zaman Rasulullah, negara ISLAM adalah sebenar2 negara ISLAM (ini bukan statement politik!!!), bukan hanya label Islam dan ‘pilih2 ‘ Islam. Kafir membayar cukai kepada orang2 Islam. Zakat diagih2 kan kepada mereka2 yang perlu, sehinggakan Aisyah pun terlupa yang diri beliau pun perlukan bahagian dari zakat tu. Bukannya bahagi2kan “eh eh , awak gaji 800 sebulan anak sorang cukup tu….. tak layak. Haa …. yang janda mana, yang janda..” Apabila di seru berjihad, kanak2 pun berlumba2 hingga berani bersoal ‘ber’jawab dgn Rasulullah hinggakan Rasulullah menimbang kebolehan mereka. Apabila terpanggil kita untuk berbuat sesuatu untuk saudara2 kita yang ditindas, kalau berenang tak sampai, nak naik flight nak ke sana di halang terhalang (contoh la.. ) tak boleh, nak hantar nuke.. kita takde, apa yang kita boleh buat? Fikirlah. Walaupun kita baru je masuk medan perang (krn Allah!!!) , boom kena tembak tak sempat buat apa2 pun… adakah ini bukan syahid????

Dari kitab imam Ghazali Ihya’ bab wudhu’ (contoh kecil nak beri konsep di sini), kata beliau yang lebih kurang maksudnya kita belajar perkara2 sunat ini bukan supaya kita meninggalkannya atau mengambil ringan kerana ia sunat…. yang saya nak cakap di sini… kalau kita di beri pilihan apa yang perlu kita buat? Betul jgn mengharamkan apa yang halal etc … tapi adakah perlu “Kesian diorg kat Gaza kan… kan kan..” sambil mulut mengunyah McD kata si Ali.
Saudara2 seIslam ku, bukan kita yang menentukan rezqi, hanya Allah, bukan kita yang menentukan masa depan kita hanya Allah TAPI tak bermakna kita ni duduk goyang kaki tak payah buat apa2. YES, MUNGKIN pekerja2 tu akan mengambil taraf penganggur .. tapi adakah Allah tidak menentukan sesuatu itu untuk kebaikan hamba2 nya .. apa kebaikkan nyer? Sama juga soalan org2 kafir yag tak faham iman dan takwa, apa faedah/kebaikkan Allah jadikan anak2 yang cacat??? Tanya lah Allah dia yang maha mengetahui. Bukankah Allah YANG MENENTUKAN REZQI dan bukan TAUKEH2 KAFIRUN tu? Tapi yang penting kita buat lah pilihan dan biarlah pilihan itu kerana Allah ta’ala dan bukan kerana semata2 logic akal kita yang cetek. Kalau perlu dan boleh, bukan tak ada produk2 buatan org2 Islam, kereta pun ada tak perlu lah kita bincang benda2 yang tak ada… Dan walaupun kurang 10sen, masih tetap tak cukup 10sen ‘mereka2’ itu nak beli peluru SEBIJI untuk tembak saudara2 kita di palestin. Fikirlah sendiri.

16 01 2009
rizanskywalker

yahudi ni adalah umat yg terpilih…jadi bagus serba serbi……sebab kebanyakan nabi dan rasul adalah daripada kaum yahudi…oleh kerana umat terpilih, tak heran lah mereka lebih baik dari kita…..tapi oleh kerana keangkuhan mereka….Allah menurunkan Al-Quran utk umat Muhammad mengamalkan supaya hasilnya akan menjadikan pengamal itu lebih baik daripada orang yahudi dalam serba serbi…..

utk memboikot yahudi….perlu dimulakan dari hati yg tersedar….bingkas bangun membersihkan hati dari dengki, khianat dan lain2 penyakit hati……sebab atas sebab yg samalah palestine diserang israel……iaitu dengki khianat dihati puak2 palestin dari kaum yang sama…..sanggut meminta bantuan orang luar, fatah minta tolong israel….utk menghapuskan hamas……lihatlah betapa hati sangat2 berperanan dalam hal palestin ini…….

islam…..al-quran….adalah agama dan kitab dimana sasaran utamanya membersihkan hati penganut dan pengamalnya…….

antara kemahuan dan keperluan……kemahuan adalah berlandaskan hati…..keperluan adalah berlandaskan desakan hidup (tak dapat…tak boleh hidup…)….kalau kemahuan kita berdasarkan hati yg bersih…..insyaAllah…..segala boikot dan gerakan intifada keatas yahudi akan berjaya…..

mulakan BOIKOT terhadap KEMAHUAN TERHADAP BARANGAN ISRAEL DULU…..dan tingkatkan kasih kita kepada Allah…..MARILAH MENUNAIKAN SOLAT (untuk akhirat) MARILAH MENUJU KEJAYAAN (untuk duniawi)….(terjemahan dalam azan)….insyaAllah kita akan lebih baik dari yahudi…..Amin….

16 01 2009
suadrif

aku pulak rasa klu barang cam apakaian korang pki bundle at least x go direct pada company ni
try stop gune barang local
tgk keadaann dulu

16 01 2009
yawakas

senang cerita.. stop bekalan bahan mentah kat diaorang.

16 01 2009
Hamba

aku tabik KO!!!!! sokong israel = bunuh sesame islam..

ape pon sokong Product of malaysia (bukan Made In Malaysia)

16 01 2009
khaireel

macam ni…saya bukan taksub..tapi memperjuangkan agama kita….kalau kalian tak boleh boikot 100% tak apa…cuba setakat mampu..saya faham ada orang islam kerja dengan syarikat mereka,ada barang keperluan kita yang datangnya dari mereka…bukan paksaan untuk boikot..tapi cuba fikirkan sedalam-dalamnya..dan cuba andaikan kalau ada saudara terdekat kita macam mereka….cuba baca posting yang di post oleh :

Lady CT

Memang susah nak berubah sebab dah terbiasa tapi kita boleh cuba… sedangkan umat Palestin sabar dengan penderitaan mereka takkan kita tak boleh kot setakat tak makan KFC… itu motivasi peribadi saya… bak kata rakan saya…

“ala…potong ayam 4, gaul kunyit dgn garam..jd la…ayam goreng….kah…kah..”

DAN

ayunie (12:17:09) :

slm…
stakat yg kite termampu…even kecik tat the least we can do…
i’m an coffee addict..but definitely starbucks wont be in my list anymore..
and mcD etc…i just cant eat it…my heart goes to kids in palestine..eating mcD seem like im eating their flesh….

may GOD bless ppl in palestine, and send the zionist to hell and let them rot ther….

wslm…

17 01 2009
firdauspi

walaupepun jgn lupe bagi derma pada tabung kemanusiaan palestin…buat apae yang termampu..

17 01 2009
min

saudara/i azataq,
yang pasal orang malaysia keerja kat restoran yang diboikot tu (cth: KFC, MCD, STARBUCK), die orang dikira menolong Zionis Laknatullah. dan dan barangsiapa yang menolong (bersubahat) dengan orang kafir/musyrik/munafiq untuk menganiaya orang islam, macam dia zalimi orang islam itu sekali.

sebagai contoh: Arak

peminum arak, pembekal arak, penghidang arak dan sesiapa yang terlibat dengan arak, semuuanya dikira minum arak. dan hukumnya haram. (dengan kerelaan dirinya- die redha melakukan mende tu)

contoh lain: murtad

kalau die redha murtad. dei akan dikira murtad. tp kalau dipaksa, maka dia masih islam. (kisah anak Sumaiyah)

tp pada pandangan saya, pekerja-pekerja (anak2 muda) yang bekerja di restoran tu, dikira bersubahat dengan zionis membunuh, menyembelih, mendera, merogol, menembak, mengebom, menjajah, dll. selagi die tahu bahawa tentang zioniis yang menyerang penduduk palestin. (tak kan ade yang tak tau kot)

iman seseorang itu terletak pada hatinya. jika tidak langsung merasakan apa-apapun tentang kejadian yang menimpa saudaranya di palestin, maka ALLAH s.w.t. telah menarik nikmat iman didirinya. (maka iman tu dah x de r dalam diri- masuk neraka lah jawabnya)
-nauzubillah himinzalik (moga dijauhi Allah)
-banyakkan lah istigfar, solat malam, membaca al-quran untuk mendekatkan diri dengan allah. (cepat2 jumpa dengan orang berilmu agama agar iman itu dapat dipulihkan)

kalau kita takut negara kita nie jatuh bankrup (ekonomi meleset, merudum), kite patut fikir jauh sikit laa……
ekomoni meleset pun takut, bayar cukai banyak sikit pun takut….

yang dekat palestin tu, die orang kene sekatan ekonomi terus…
bukan setahun dua….. berpuluh tahun die orang derita. kite x kan x nak korban sikit kut…..

kerja masih belambak kat malaysia nie….. kalau tidak macam mane ramai pendatang asing boleh datang walau dihantar pulang berkali-kali.

yang pasal fatwa haram tu…..
yoga boleh buat fatwa, kenapa tidak buat fatwa sekali untuk barangan israel….
jawapan die samalah macam kat pahang tu (casino terbesar kat asia tenggara). ade ke orang malaysia buat fatwa ke, masuk surat khabar ke??
x de kan….. kerane kerajaan yang mengaut untung daripada perniagaan haram nie. pendapatan dari kasino tu, pendapatan utama negeri pahang….

ape boleh buat…… kite buat yang kita mampu….. jangan tengok sahaja….. tu selemah-lemah iman….. cuba tingkatkan iman.

sekian…. semoga ISLAM akan bangkit semula. dan kebangkitan islam bukan sekadar imaginasi (esok bangun tidor dah gemilang islam). die kene orang (umat) yang memikulnya.

wassalam…

17 01 2009
bini ultraman

kalaula aku bley jadi ultaraman mesti dah lame israel tu aku terbalikkan… hahahaha

18 01 2009
tuan general

sebagai umat ISLAM, kita mesti boikot produk Amerika dan Israel. keuntungan yang mereka dapat, mereka terus memusnahkan negara ISLAM seperti PALESTIN sekarang ini…/// ALLAHUAKBAR…ALLAHUAKBAR…ALLAHUAKBAR…

18 01 2009
salina

hai semua….

terpulang kepada individu….tapi kalau kita boikot sekurang2nya terjejas juga kan ekonomi mereka2 yang berlaku kejam.

19 01 2009
nadirah

kita boleh boikot produk2 israel dan sekutunya….tapi pihak kerajaan juga perlu memainkan peranan dalam isu nie….jangan lah harapkan pertubuhan2 atau ngo semata-mata tak boleh jadi juga….pak menteri-pak menteri kat malaysia nie… jangan ler duduk aje… kena ler turun padang gak…

19 01 2009
Nasron al-Jauhari

pokcik ingat la kan, baik kita boikot terus DUIT, sebab dengan DUIT kita beli semua tu, jadi kalau kita tidak berduit, maka kita tak akan dapat membeli barang2 tersebut. betul tak?

oleh itu, sesiapa yg nak boikot DUITt, bolehlah berikan DUIT anda dengan bersedekah kepada anak2 yatim, masjid, fakir miskin dan kalau tak tahu juga nak beri kepada siapa, maka bolehlah beri ke pakcik! pakcik jamin tak akan beli barang2 amerika dan israel! huhuhu!

19 01 2009
Jawa

sanggup ke pagi2 tak minum milo/nescefe ? tak berus gi pakai colgate ?sangup ke tak minum coke? sanggup ke tak makan maggi me. memang berat nak boikot tapi kena berkorban la. kalau anak2 menangis nak KFC nak Mc Donald? bayi menangis tak minum susu dumex?. dari kecik sampai besar dah diajar dengan barang2 ni. boleh ke tak

4 06 2010
kerol

sanggup..
biar anak menangis sbb tak dapat makan kat KFc, McD atau yg seangkatannya.

banyak lagi tempat boleh kita gi makan. kita yg tentukan. Insya-Allah.

usaha – boikot, usaha – doa

paling penting sekarang kita semua bersatu dan bersedia pada setiap masa.
boikot aku rasa perlu dibuat sebagai salah satu cara penentangan dan menyatakan kita tak redha bersubahat dengan org² yg menzalimi sdra islam aku di mana jugak ada.

habis nak buat apa lagi? produk Israel bukan Islam dan menentang Islam pulak tu..apa yg mampu aku buat setakat ni adalah melalui kempen boikot.

itu tak termasuk dengan produk orang kafir dari segi politik sbgai contoh, demokrasi. demokrasi bukan produk Islam tetapi produk org kafir. kita kena boikot dan gantikan dengan sistem pemerinthan khalifah.

ekonomi dan perbankan? islamkah ekonomi kita sekarang? sistem ekonomi base on sistem ekonom kafir tul tak? riba’ berleluasa. so kita kena boikot dan gantikan dengan sistem ekonomi islam.

kesimpulan..tanpa sebarang keraguan kit wajib boikot mana² produk yg bukan Islam dan bercanggah dengan Islam sama sekali. sebagai alternatif, maaf, bukan alternatif..sepatutnya wajib kita tegakkan sistem pemerintahan Islam. bila? sekarang.

wallahua’lam.

utk rekod: peperangan pihak kafir ke atas umat Islam sudah bermula. perang bukan sahaja bermaksud dari segi ketenteraan, malah meliputi peperangan dari semua aspek. kita sekarang banyak yg leka. jadi umat Islam semua, bangkit! Tingglakan dunia dan jalankan amanah kita sebagai orang Islam.

20 01 2009
bos besar

first steps shutdown computer.
1. tukar prosessor dari INTEL ke AMD.
2. Sesiapa yang pakai seluar levis buat kain lap kaki je
3. Buang ubat gigi colgate / darlie

23 01 2009
hanis

boleh x hantar kan senarai barangan boikot kat nurul_hanis@ymail.com

salam…..

23 01 2009
Ana

Salam. Absolutely true!
For your information, the little things we do to boycott products associated with Israel does make a difference and is seriously relevent! One person in the efford to boycott obviously make only little difference, but what if 1 million people join the protest. Yup, that absolutely counts!
Fact: There are 1.6billion Muslims in the world. So, 1 person, almost nothing happens. But 1.6billion people… do the math. So please, don’t be unsupportive of this very very important GLOBAL CAMPAIGN! No sarcasm, no sinical attitude, only true and hard effords to bring down Israel!!! Us Muslims must unite at these times!
I personally think at least one good thing has came up from this unfortunate terror. That is a lot of Muslims around the world has paid their attention and do what they can to help. Are you doing your part? You should, not only because it’s a virtue, but it is a mandatoty (wajib) virtue… Assalamualaikum.

24 01 2009
In!

maxis pn israel eh?
celcom free fom israel?
so cmna nk tukar maxis ke clcom but still nk gna num maxis?
help me plz!

27 01 2009
anti kezaliman

boikot terus barangan keluaran israel + america dengan mengetahui senarai yg telah di keluarkan… untuk jangka masa yang berterusan jgn hangat2 taik ayam aje…. lama kelamaan mereka akan lemah. kita umat islam mestilah bersatu tk kira bangsa apa pun di seluruh dunia.. jika kita bersatu semua umat islam nescaya israel + america akan hancur dan lemah, mereka sebenarnya telah menguasai ekonomi dunia – dari makanan bayi hinggalah ke…. dewasa…hasil ekonomi barangan2 tersebutla mereka menghancurkan umat islam dgn senang,,, sebb hati umah islam telah di lemah oleh isreal dan sekutunye dengan pelpabagai sudut… untuk melemahkan umat islam dari melawan mereka. negara arab yg bersebelahan dengan palestin pun mcm pengecut.
untuk boikot perlulah korban kan sedikit masa untuk jgn menggunakan produk keluaran israel dan america tu saja. segala usaha ini perlulah bermula dari pihak atasan yg berkuasa untuk bertindak..jgn hanya boikot dan perkataan saje buat nye tak ..kita sebagai sebuat negara islam sepatutnya blh melakukan boikot jgn beli dan import barangan keluaran israel dan america.
yg penting umat islam kena bersatu tanpa mengira warna kulit dan pangkat.
belilah barangan tempatan… jgn guna dan beli brgan mereka ..
wasalam

28 01 2009
cikgufatin

patut ar kaya raya yahudi 2 noh…
nmpknya selamanya la kte kna boikot bnda2 alah ni ek..
tp mampu ke kta?
tgk2 blk bnda2 dlm bilik i ni,rasanya 90% ada dlm list kt atas 2..
any suggestion nk guna produk pe lak klu nk boikot smua 2?

29 01 2009
aku bukan hero

kalau anda perasan, tv1 tv2 tv3 ntv7 8tv tv9 sibuk dgn kempen boikot barangan yahudi. tapi masih menyiarkan iklan produk yahudi…. (boikot ke tu????)
boikot adalah salah satu cara dan bukan satu satu nya cara……
kita kena ubah mentaliti….
org islam xperlu takut… kita ada kuantiti yang banyak… cuma kita x bersatu….
apakata kita lupa dulu soal remeh temeh… dan bersatu mencari jalan menentang yahudi…
kita perlu kuatkan iman kita serta keluarga…
didiklah anak2 muda dengan didikan agama yang secukupnya…
sekiranya ada kemampuan kita bolehlah sama2 baca yasin pada malam jumaat dan berdoa kepada Allah supaya selamatkanlah saudara2 kita di palestin….

29 01 2009
saya

mati macam nii..kalau dulu boikot awal-awal senang..bila jadi mcm ni baru nak gege..sekat guna barang..dulu bakpo bodo g import barang dia..meme bodo laa….

2 02 2009
min

barangan alternatif kepada yang boikot:

mee cintan,
minuman yoe’s
ayamas
halagel
tamin
boh
Excel
horlick
Daia
econsave
marigold
mamee
unza
yakult
adabi
gardenia
vico
chicken king
vanHauten
Luxury
Power Root
Syurah
Susu lembu asli
Fruitale
Hup Seng
Barangan Buatan Malaysia
Fonterra
ovatine
Pro-care
Hua Tai
Nivea
Pro Dental
Mister potato
Cap Ping Pong
Radix
Listerine
Yonex
Kicap Fatimah
Anlene
Vitagen
Sony Ericson
Munchy’s

Makanan Ringan- Double Decker, Apollo Food Industries

minuman ringan- Drinho, Power Root Sdn Bhd, YOE Hiap Seng Trading, YOE’S, Excel

Produk tenusu- Marigold, Vitagen, Yakult

Produk Biskut- Julie’s, Munchy’s

Coklat-
swithzerland – VanHouten
network Food Industries – Crispy, Tango
Moestro Swiss Chocolate Sdn Bhd – Vochelle, Nips

Mee Segera- mamee, Pa Ma, Mee Sedap, Cintan Adabi

Ubat gigi- Mukmin, Safi, Listerine, Halagel

Lampin/Pad- Laurier, Susen, Sanita, Carine, Pet-Pet

Produk Kecantikan-
Ivy Beauty Corporation – UNZA
Jelaine Corporation Sdn Bhd – Syurah, Tracia
Earth Cemical CO. LTD. tokyo, Japan – Follow Me
Beiersdorf – Nivea
Reckit & Coleman/ Reckit Benckiser – Dentol
Ginvera Marketting ENterprise Sdn Bhd – Revive

Produk Minuman Pek-
Vico
Jazz Coffee
In – Comix
GSK – Horlick
Ovaltine
Indo Cafe
Boh

Susu Pekat Manis- Omela, Completa, Marigold

Sabun Mandi- Dettol, Fruitale

Pelembut-
United Detergent Industries – Ava, Petals

SEMOGA KITA SEMUA GENCAR MEMBOIKOT DAN MENDOAKAN SAUDARA KITA.

23 06 2010
mustafa

OK ! lah …………..POSITIVE !
semangat beginilah yg kita perlu ada alternativenya….BAIK!!!

2 02 2009
min

Salam…ingin tolong saudara islam di palestin?caranya kita melemahkan ekonomi org yahudi,x mampu boikot semua,focus kepada 3 jenama ini,insyaAllah dh memadai:Colgate,coca cola n starbucks..

Pemimpin Hizbullah libanon,Syed hasan Nasrallah meminta seluruh muslim untuk melafazkan ,surah Al-fath ayat 26-27,surah Yunus ayat 85,86,87,88..tolong sebarkan ,agar Israel hancur,fwdkn seluruh umat islam…disana saudara seagama telah dikepong hanya menunggu masa tuk disembelih..

N mklumat terkini..skrg umt islam dpalestin sdg disembelih n yahudi mmbebskn fosforus diruang udara,jika terkena fosfrus ini,akn terbkr htta besi pd lori akn cair..hancur kuffar….

Bangulah wahai ummat…sama2 memberi pertolongn walaupun tdk berperang ..fowrdkan meseg ini kepada semua rakan2 fs anda..agar dpt memusnhkan kuffar laknatullah yahudi..jasa anda hanya Allah yg dpt membalasnya..

write ‘makkah’ but dont write ‘mecca’ coz ‘mecca=house of wine’…

write ‘muhammad’ dont write ‘mohd’ coz ‘mohd=dog with a big mouth’…write allah s.w.t’ dun ‘4jji’ coz ‘4jji’ = for judas jesus isa almasih…send this to all musilm..

prkataan BYE adlh jarum sulit kristianyg BERMAKSUD dibbwh naungan pope..JGN gnekn A’KUM sbb ia BERMAKSUD binatang dlm bhs yahudi..SEMEKON plak brmksd celaka kamu..jd GUNAKAN prkataan SALAM as a singktn bg assalammualaikum…tlg foward pd umt islam yg laen..UTK ELAKKN DARI DIRI BUAT DOSA YG XDISENGAJAKN..

TOLONG SEBARKAN..klu nk beli alquran..yg dicetak edisi bru..hati2..cuz ade yg palsu 1-surah al iman 2-surah al wasaya 3-al tajasud n 4-al muslimoon..JGN sesekali LAYARI http://www.thequran.com………… ………… coz sume isi laman tu palsu..SEBARKAN JIKA ANDA SUME SAYANGKAN ISLAM..

1 06 2010
huda

thanks for d info!!!

3 02 2009
cikgufatin

alternatif utk gnti nike,adidas,bum,etc lak?

4 02 2009
skyjuice

pe da.. bukan susah nk boikot. kita sniri yg susahkan diri kita. klu nk gune barang2 berjenama nike, adidas,bum, susah2 gune je bundle. confirm hasil jualan x salur pd yahudi. klu x nak bundle, xyah gune jenama2 tu. dah tak wujud jenama pakaian or barangan lain ke? knape? nak barangan jenama? ikut trend? utk ape?? adakah mengikut trend sesuatu yang boleh dibanggakan dan menjadi sesuatu yg sgt penting dalam kehidupan? klu nak banding barang jenama atau x, fungsi n ketahanan nye adakalanya sama. pandai2 la pilih barang. tengok la jenis jahitan n kualiti nya. tak semestinya barang x berjenama xde kualiti langsung. klu beli beg berjenama, adakah anda akan guna kan beg yang sama sampai mati? i don’t think so. dalam 1-2 tahun, confirm akan beli beg baru yang anda rasa menarik. klu beli barang x berjenama, kualitinya pon mmg kebiasaannya untuk 1 tahun lebih. so, sama je fungsi nya dgn bli brgn berjenama yg kebiasaannya lebih mahal. nape? susah sgt nk cari jeans? that’s not the problem. kaum wanita confirm x digalakkan pakai jeans sbb most of the jeans ikut size kaki. bukan ke tu pakai baju tapi telanjang? untuk lelaki, x leh pakai slack ke? x macho? haha. untuk ape nmpk macho tapi menzalimi umat islam palestine indirectly? nak kasut sukan yg berjenama? kebykn kasut sukan yg semahal x berjenama cm mana pon ble dipakai hari2 dengan lasak nye tetap akan koyak or rosak. baik beli kasut dgn kualiti sama tapi brg2 ‘cikai’ yang jauh lebih murah macam jenama ‘abidas/adibas/abibas’. wlu pon pada anda barangan tu tahap murahan n xde class, tapi bila anda beli brg tersebut yang baik dari segi jahitan or pape je, anda akan dapati lebih jimat n berbaloi. cubalah. i’m not a trendy woman but my things last long wlupon stakat brgn mydin n jenama cikai…. wallahualam

9 02 2009
makhzani

banyakkan lagi nama2 barangan israel &amerika

10 02 2009
budak yang perihatin

susahlah nak boikot.boikot satu due pun susah,apatah lagi kalau nak boikot sume.maggie,coke,kit kat,lidah dah t’biasa.aku sokong sangat2.tapi,kenape barang nie sume keluaran malaysia,tapi,ada kene mengene dengan israel.boikot!!!!!!!!!!!!!!!!BOIKOT!!!!!!!!!!!!!!!!!!BOIKOT BARANGAN ISRAEL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.

10 02 2009
saya yang sokong

apa kate kita mula dari barang2 yang b’ada di rumah kite.
CARA2 UNTUK KITA MEMBOIKOT BARANGAN ISRAEL:
1)TULIS SENARAI NAMA BARANGAN YANG HENDAK DIBELI.
2)BUAT SURVEY.
3)SENTIASA ADA SENARAI DI ATAS BERSAMA KITA APABILA KITA PERGI JALAN.
amacam?ok tak?
p/s:ini cuma cadangan je.tak de sebarang paksaan.kalau nak cuba,silakan.kalau tak percaya,tidak mengapa.saya tidak memaksa anda.

13 06 2010
nur

saya sgt stuju cdgn awak..yela dgn cara tu kita xakan pilih brgn yahudi..byk lg produk lain yg suci, bersih..mulakan dgn boikot scra skit skit..

12 02 2009
khaireel

betul tu….harapan jgn ada yang boikot sekerat jalan

15 02 2009
amir

israel mmg sial..kte kne igt n tau sape musuh kte.musuh org Islam adalah org yg memerangi Islam…. igt jgn kte skali2 beli produk yg ada kerja sama n kluaran israel…

16 02 2009
anna

bodoh betul sapa yg xnak boikot..
mmg la brg diorang byk tp kalau dah xda daya sgt boikot ja mn yg x penting dan ada pilihan lain..
sapa ckp boikot 2k lemahkan ekonomi diorg tp utk selamatkan diri dr disoal oleh ALLAH

18 02 2009
rizanni

semoga allah menurunkan bala yang dasyat ke atas israel dan sekutunya…………… jangan lupe plak boikot brangn mreka………. mampus israel

18 02 2009
Amal

apa pandangan korang???

8 06 2010
yanna

huh… ak rs smue ni kne strt dri org ats…
sptot nye krajaan haramkan n sekat dai msuk malaysia smue brang buatan yahudi laknatullah nie…

19 02 2009
noreena_matahary

boikot mmg bgs…saya sokong sgttt..tapi bkn senang nk bwat menda tu..setiap hari saya cuba…mmg susah…

19 02 2009
noreena_matahary

smoga mereka2 yang sedang menderita mendapat pertolongan dari yg maha esa…saya akan cuba sdaye upaya memboikot…israel gth……..!!!!!!!!

21 02 2009
Essam

Al-Salam Alikom

Dear Friends
I am writing for you on behalf of our boycotting committee in Qatar, we are planning to set an international boycotting campaign all around the world, we are pleased to join us in our campaign.
After six years of boycotting work in the middle east, it has been obvious to us that international campaign could be the best idea to achieve our goals.
We have collected more than 60 committees all around 25 countries, unfortunately, no one of them are from far east regarding the difficulties of language and translation, we will be so thankful if you can guide us for such committees in far east countries.
We are looking for your respond, and the response of any other contact through your association to ensure more big committee.
Thank you

Essam Qased
International Boycotting campaign- Qatar

23 02 2009
khaireel

Waalaikumsamal Essam Qased,

Alhamdulillah, please continue… we support from malaysia! Allah Huakbar 3x
my email : haycal_98@yahoo.com

23 02 2009
eeka

asslammualaikum…x sanka byk btl brg yahudi yg kita guna…saya memang bersetuju nk boikot yahudi ni..saya ade terdengar dlm berita di radio dimana sejak kempen boikot yahudi ni semakin aktif baru2 ni…perkembangan ekonomi dalm negara berkembang positiv..baik terutama semasa ekonomi global ngah meleset..sebab dpt tingkatkan ekonomi dlm negara…penjualan produk tempatan semakin meningkat..mungkin pengguna dah beralih kepada produk tempatan bagi menyokong kempen boikot barangan yahudi…sebenarnya ini perkembangan yg bagus kerana bukan shj kita boikot yahudi tu malah kita membantu pengusaha tempatan…contoh macam ubat gigi mukmin yang mana setiap 10sen ( klu x silap la )…akan didermakan kpd tabung gaza..kn bagus tu..n dlm al kuliah baru2 ni pun..menurut ustaz yang menyampaikan ceramah tu ( x ingat nama dia ) brg yang kita dah beli x apa kalau kita guna supaya mengelakkan pembaziran..tapi di kemudian hari tak perlu la beli lagi brand tu bagi menyekat pengaliran wang kita kpd yahudi..wallahua’lam.

26 02 2009
sez u

salam!!!
upe-upenye.byk ag produk israel yg kte gne..asl ah
gov x amk tndkn tuk boikot brg2 sume ny..
2 sume sal politik yg x abs2 until now..
papepn,boikot tetap boikot!!!!!
no more israelian products…..
pEace nO waR!!!!!

8 06 2010
yanna

btol2… ak stuju sgat3…
x gne jd pmimpin klo saudara islam sndri pn x ley tlong…
smue nye pntg kan dri sndri…

28 02 2009
ieda

salam…
moh la kte seluruh umat memboikot barangan israel….ya allaah selamatkanla pendduk palestin…

28 02 2009
WAN

Teringat Kisah sewaktu Nabi Ibrahim A.S dibakar hidup2 oleh umatnya. Terdapat se-ekor burung kecil mengambil air dengan paruhnya yang kecil dan menyiram air tersebut kearah api yg marak membakar Nabi Ibrahim berulang-ulang kali.. Maka ditegur oleh sekumpulan burung2 lain “apakah kamu rasa cukup air yg kamu bawa itu untuk memadam api tersebut”. Maka burung kecil tersebut menyatakan “Sekurang-kurangnya inilah tanda cintaku pada Nabiku dan aku telah berusaha sedaya upayaku”..

Maaf klu jalan crita xsama seperti asal. Cuma teringat dan sampaikan maksud tersirat.
Klu silap, teguran di alu-alukan..:)

20 01 2010
big gun

thats rite bro…
xksh…
janji isi die same…
aku ingt cite 2…
so case boikot ni, kite lah burung2 kecil 2…
cube klu byk burung2 kecik 2, xmenjadi mslh pn nk padam api 2…
same la dgn umat islam…
bersatu semuannya, xde sape pn yg mampu nk tindas kite lg…
insyaAllah…

2 03 2009
syiro

wajib BOIKOT……HIDUP PALESTINA,GAZA
fi kulli makan fi kulli zaman

8 03 2009
wani

saya tak faham.cuba terangkan satu persatu

10 03 2009
Hamba Allah

Assalamialaikum, kita sebagai umat islam kita perlu memperbaiki ibadat kita untk menyelamatkan Gaza!!!!!!!!!

17 03 2009
tahfizzzz

masya allah.

ini lah manusia suka buat kerosakkan.
tengok dunia nie dah nak kiamat.
saintis arab buat kajian ada suatu raksasa di tengah pasir arab
menjerit.bermakna suara dajal dah nak keluar.
tengok bumi nie asyik hujan lepas tu kemarau nanti dajal keluar
bawa satu gelas air.

20 03 2009
marie claire

huh,tol ke…???
tkutnya…

21 03 2009
khaireel

tahfizzzz ,

boleh bagi x laman web yang berkenaan saintis arab buat kajian tu?

10 04 2009
wanini

saya tak bersetuju nak boikot kesemuanya coz pe barangan malaysia yg 100% tulen???? semuanya diimport. cakap jer nak boikot tp tak buat2 pun. janji melayu bak kata pepatah bekas PM kita melayu mudah lupa…. so, renung2kanlah.

10 04 2009
abibi

saya setuju utk memulau kesemua produk israil dan us kerana ialah celaka,bapak segala dajjal dan musuh umat islam di dunia. kita kena ingat bahawa nenek moyang kita boleh hidup 100 tahun lebih tanpa produknya.
jadi, kita jangan terpengaruh dgn media contoh kata media “minum milo kuat dan sihat” semuanya bohong belaka. jangan cakap terus saman je… jom kita pakat ikut cara datuk nenek kita dahulu pasti kita bleh hidup lbh lama. kerajaan pun perlu ambil tindakan sewajarnya, jgn pandai ckp kosong jer…..

12 04 2009
roslan

kerjasama memang perlu.tapi aku tengok tok-tok aji;hajah-hajah dok membeli jugak kat tesco.tak malu ke orang dok sibuk boikot diaorang sibuk menkayakan yahudi tu sendiri.sampai bila????????????????????.

9 05 2009
mira_cute

teruskan boikot brg2 israel! n support r produk bumiputera 100%..

18 05 2009
sharifah

kpd pemerhati….
igat suma generasi akn dtg ni suma nk blajar or kalu berjaya pown dah lupa diri…sebab sebaya ngan dorg pown same je spesis….so dr skung la kta kn boikot…dlu 2 boikot kejap….bla dah senyap guna balek 2la sikap owang melayu mudah lupa daratan…..bla dah boikot kn istiqhomah…
contohya setiap penyakit 2 mesti ad ubatny…cm2 gak mkn kalu dah boikot msti pny ad alternatif…..skung nie dah ad HPA….so guna la produk ni suci,halal lg bersih malah dapat menjana ekonomi umat islam….nk taw lebih lnjut bukak web nie http://www.hpa.com.my….kalu korang pown boikot israel mkin bertambh la bilangan yg boikot….cbe tgok skunk byk produk israel yg dorg buat sale….pasal kes boikot la2
pas2 dah x laku dorg buat la sale sana sale sini…..tolonglh suma bukak web hpa…sebab ni org melayu n islm punya so jom la kta tolong bangunkan ekonomi umt islm……

12 06 2009
tahfiz sains

korang jgn ckp psl boikot la..klu korang ckp boikot,korang pikir dulu ape yg ade dlm umah korang tu..brg2 yahudi mmg berada disekeliling kita sebagai umat nabi muhammad,tp kenapa kita harus beli gak brg yahudi??mmg itu feveret kita,kita xboleh nk halang..klu korang boikot pun..,yahudi ttp akn pikir jln mcm mner mereka nk jatuhkn umat islam..kita sebagai orang yg menuruti agama islam,kita mempunyai ALLAH yg maha besar..so,kita berdoalah padaNYA supaya umat palestin terlindung dr segala bencana…FAHAM!!!

8 01 2010
alsagaff

betul cakap engkau tu, mereka ini dah jatuh hati dengan barangan yahudi, sehari tak minum nescafe macam tak bermakna hidup ini. Mungkinkah mereka ini Melayu di wajah Yahudi di hati?
Kalau tak nak tergolong dalam kumpulan jewish sympathizers ni, lakukan pemboikotan ini sepenuh hati!

20 01 2010
big gun

tahfiz sains…
name sedap bro…
mmg la nk kene doa…
kau cube doa nk rm100 kt telapak tangan kau tu…
xyah seratus la, rm1 cukup, ingat bole datang mcm 2 ke…
same konsep die…
usaha kene la selari dgn doanya…
nape korang2 ni nk boycott “boikot” ni hah?
peliklah aku…
xhbs2 nk point brg sekeliling kt rmh…
ye! 2 sbb kite xstart boikot lg…
yg dah ade 2 biarlah…
mulakan dgn barangan yg br nk beli…
bknnye ssh…
pg kedai runcit, xyah amik colgate dah…
amik safi sugi… cth ok…
jgn kira nilai die, kire nilai niat kite…
Allah S.W.T maha mengetahui…
kau nk beli ape2 kau check out hpa 2…
byk bro anak muda yg da sedar menda2 ni…
kau je xtau…
psl 2 menggelabah sale sana sini…
sbb ape???
ramai da start boycott…
noe im sayin~?
wallahualam…

14 07 2009
Ma-E95

jika saye lihat, d skola saje pljr asrama yg rata2nye diduduki oleh PRS @ pmmpn skola tak brani tok tegurpljr2 yg beli brgn boikot d kedai bhmprn,malah mereka gak yg beli brgn boikot..so strange!!!
pmmpn islamkini x seprt para sahabat era kgmlgn islam dahulu.RENUNGKANLAH…..

14 07 2009
wanita y ISLAM

lët’s everybody ban israel’s product!!!

14 07 2009
wanita sopan

SAVE PALESTINE!!

15 07 2009
muhammad rizani

israelllllllllllllll setannnnnnnnnnnnnnnn

28 07 2009
Ali_Zainal

Assalamu’alaikum wbt… Jadi saya melihat kepada komen-komen ini tidak puas hati bahawa orang lain membeli produk Israel, kita tak beli kn… Jadi apa kata kita yang menjadi orang yang menegakkan kebenaran dengan memberitahu mereka supaya jangan beli produk Israel… Insya Allah ye….

Wassalam…

2 08 2009
fatimah

Salam…Boleh mintak tolong….nak mintak source info pasal boykot barangan, terima kasih

12 08 2009
masavg

yeah.. memang israel takguna..takda hati. aku akan boikot barangan mulai skarang.terutama barangan nestle dan colgate dahulu. beriya benar mahu tunjuk logo halal. nah rasakan bila ramai booikooot

15 08 2009
peace fanzz..

salamm..
bagi ak,kna ada jgak usahawan kita yang wt produk2 setaraf or much better lg dr brng2 israel nie..
baru orang kita bleh boikot brng2 israel…
lagi satu kna ada ilmu gk bagi generasi muda so mreka bleh beat israel dgn knowledge..
bru best,,,

25 08 2009
Ari

saya ada terbaca tentang banyak produk yang kita harus boikot dari israel.. tapi dalam banyak-banyak barangan tersebut ada yang kita tercicir untuk letak dan ianya amat digemari oleh kebanyakan rakyat malaysia khususnya masyarakat melayu islam….

Kenapa kita tak BOIKOT sekali website FACEBOOK dan MYSPACE ???? Ibu dan Bapa kepada Founder website FACEBOOK iaitu Mark Zuckerberg adalah keturunan YAHUDI dan MYSPACE telah dibeli oleh Google yang juga hakmilik orang YAHUDI…. tapi masih ramai rakyat malaysia dan syarikat korporat yang mengagung agungkan website ini…… Tahu x anda semua bahawa setiap kali kita lawati website ini mereka dapat keuntungan melalui iklan-iklan Google…. Setiap page yang kita lawat akan dikira sebagai satu impression mengikut unique IP… itu belum lagi kalau kita klik pada iklan tersebut.. lagi dia untung….

Saya mempelawa semua individu untuk join website yang baru dan dihasilkan oleh anak tempatan malaysia di http://www.iuneety.com
Sokong dan support lah hasil karya anak tempatan…. janganlah asik nak bangga dengan website yahudi…..

23 10 2011
ibnu umar uthman

Salam minta emailkan info lanjut kpd email sy..sharifaazlin@yahoo.com

12 10 2009
nousa

Assalamua3laykum…

alhamdulillah, setakat ni saya boikot semampu saya.I used to drink milo, but now change to HPA cocoa. NO KFC but prefer handmade chicken. Like in my university, there are only boycott 5 main products/company : MAGGI,NeSTLE,KFC,McD and another one is Pizza HUt. I think the rest is quite hard to boycott like PC laptop because we cant afford to make it one. We can boycott food because we have another alternative. for those who already use NOKIA or INTEl whatsoever, well we cant throw them away right? so whenever we want to change phone or PC try to choose another .

IT is all about jihad melawan hawa nafsu.Moga Allah menerima amal yang sedikit ini.

10 11 2009
ayuni

boikot israel..save ISLAM.. jihad x prnh m’ninggalkn kite selagi kite m’megang tiket kalimah syahadah.. so, b’jihadlah dgn m’boikot brgan israel..

14 11 2009
sofina

bersama-samalah kita tidak menggunakan produk israel…. kan produk hpa ada,guna je lh….

12 12 2009
habib

Assalamualalaikum,maaf…nak tnya pasal boikot ni,baru2 ni ade dgr mgatakan kfc di Malaysia dah xboikot sbb pemegang dh jd sepenuhnya malaysia @ macamne ntah penerangnnya berdasarkan hak milik.Betul ker ura2 tu?boleh bagi penjelasan x?terima kasih

20 12 2009
tokey

saya dengar kfc malaysia telah dibeli oleh kpj malaysia

2 01 2010
tarmizifahmi57@yahoo.com

sekarang ada buka restoran baru yg mengantikan kfc iaitu RFC Radix Fried Chicken

3 01 2010
min

salam…
tahniah r semua yang teruskan usaha boikot nie…
min tahu boikot nie bukan senang, memerlukan satu bentuk penghijrahan, pengorbanan dan keyakinan yang tinggi dalam meyakini janji-janji Allah s.w.t. yakni balasan syurga bagi orang yang berjuang dan berjihad untuk mempertahankan agama Islam…

dalam isu KFC yang dibeli oleh orang malaysia… memang dia siap bg tau keuntungan x diberikan pada yahudi. tp ape yang min pegang, selagi ade lagi makanan lain yang alternatif, min x akan beli kat KFC. x mati pn kalu x makan kat KFC. pisang goreng lagi best….

HPA pn ada juga buat macam KFC, ape name die tak igt… tapi branch die x banyak lg… baru 2 kalu x silap, johor n perak kalu x silap… kawan min kate ok r, harge pn ok, rase pn ok… sos die mantap… (just cadangan- bukan nak promote HPA)

wassalam… teruskkan istiqomah di jalan yang diredhai…
takecarem3_90@yahoo.com

21 01 2010
ARIF

Pandai u cakap

26 01 2010
Stokis HPA

HPA dah ada rangkaian restoran Radix Fried Chicken (RFC), Radix Pizza House, Radix Bakery House, Radix Chicken House bagi menggantikan produk Israel/ Yahudi.

7 06 2010
aeizalady

saya suka makan d sana!!!!!!!!!!!!???????????????!!!!!!!!!!!!!!^_^

8 01 2010
alsagaff

Boikot? Aku rasa orang kita ni kejap aje panasnya, lepas dua tiga bulan mentekedarah balik McD,KFC. Diorang rasa kalau bukan made in israel sudah, atau mungkin diorang dah dibutakan hati dan perasaan oleh Allah? Nauzubillah

18 01 2010
wakaka

salam.tnpe kite sedari mmg byk pn brg israel yg kite gn.oleh itu,marilah kite same2 berubah sikit2.YES…………………………

20 01 2010
big gun

d:)
alhamdulillah masih ada Islam di Malaysia ni…
bangkitlah umatku, agamaku, bersatulah kita…
tingkatkan ibadah dan ilmu supaya kita tidak akan dipijak dimuka bumi Allah S.W.T ini…
anak2 muda yg segenerasi dgn ku, jgn leka dgn duniawi, ingatlah kembali kenapa kita dijadikan dimuka bumi ini…
sokong boycott.
love Allah S.W.T.

20 01 2010
arissa

salaam..
huhu…alhamdulillahh..
bagus sgt2 biler msh ada umt islaM yg msh syg an islam spt kiter2 ni..
nsht sy,bkn sj boikot brgn yahudi..
p jgn lah juga brakhlAK SPT YAHUDI (hidup dlm kesesatan,kemaksiatan,dan kemurkaan allAH)
Smog Kita dberi hidayah oleh Allah spy dpt membantu umt islam yg ditindas..
ameen….wsl..

21 01 2010
ARIF

patut nye page boikot ni patut update selalu atau sebulan skali.garneir ke ape ye?ape ape la pasal mekap tu buatan israel tak?

7 06 2010
aeizalady

betul sye sokong?>?>?>?>?>?>?><?<?<?<?<?<<?<?<?<<?

26 01 2010
BDK KELATE

SENARAIKAN BARANG BOIKOT SATU PERSATU SUPAYA MUDAH NAK PAHAM

2 02 2010
Rizal

ASALAMUALAIKUM / SALAM SEJAHTERAH KEPADA PELAWAT LAMAN WEB KAMI di aleacorp.com ..

Tahun 2010 adalah penting bagi laman web kami untuk melahirkan bakal jutawan-jutawan yang berada di Malaysia..tidak kira di Indonesia ,Brunei ,termasuklah Singapura..kerana dengan pilihan pakej-pakej yang menarik dan bermacam-macam lagi bonus yang bakal anda dapat sekiranya anda menyertai kami di aleacorp.com ini..selain itu juga anda juga mendapat Wang Tunai setiap minggu dari kami sekiranya anda bersungguh-sungguh di aleacorp.com ini…

Kepada pelawat di luar sana …yang masih atau sedang mencari peluang untuk menjana pendapatan ..disinilah anda bermula untuk masa depan anda dan keluarga anda..kami akan membimbing anda ..dan anda tidak perlu bimbang dengan “MODAL” kerana pakej-pakej yang kami tawarkan kepada anda sangat berbaloi apa yang anda “FIKIRKAN”..

Antara bonus yang anda dapat dari aleacorp.com ini adalah seperti berikut:

1)Bonus 4% setiap bulan (dan akan bertambah bila anda di Level 2)
2) Bonus Unilevel (tidak kira di Level mana, anda tetap dapat komisyen )
3)Bonus dan komisyen
4)Bonus setiap minggu

Dan banyak lagi keistimewaan di aleacorp.com ini..Selain itu juga anda akan mendapat satu cd-DVD secara percuma dari kami , yang mana anda akan di ajar bagaimana mendapat pulangan pendapatan berlipat kali ganda..hebatkan?
http://www.aleacorp.com/?ref=Rizal85

DI KENDALIKAN OLEH SYARIKAT YANG
BERDAFTAR DENGAN KEMENTERIAN
KEWANGAN MALAYSIA
(821507-X) DAN (No.Rujukan Pendaftaran :357-02119090)

Dari:-
zallse243@yahoo.com

13 03 2010
nurul

semoga kita dberi kakuatan tuk boikot brang israel.tpi kalo kasi senarai satu2 lagi senang org mo paham.

19 03 2010
panjangpendek75

wahai umat islam saudaraku,

sesungguh nye dlm kelalaian kita umat islam memperhangatkan tentang BOIKOT barangan ISRAEL laknat, mereka akan terus mentertawakan umat islam sedunia, sb ape? SEBABNYe, mereka sudah menjadikan kita umat islam ini semuanye seperti TAPAI!!!!!, anda semua hendak tahu kenapa kita semua sudah jadi tapai, TAPAI INI ASALNYE UBI, KALAU DI BALING KE MUKA ISRAEL TU PUN BOLE MENCEDERAKAN MEREKA, TP SKRG KITA SEMUA UMAT ISLAM SUDAH DI “TAPAIKAN OLEH MEREKA NK TAHU MCMANA MEREKA BUAT!!!!! DIAORG SAJIKAN KITA DENGAN barangan yg tidak halal, bila kita termakan barangan yg tidak halal, hati kita tidak akan boleh menerima kebenaran, ISRAEL ini umpama membaling batu menyorok tangan yg membaling, sebenarnye sekarang ini yg menjadi tentangan untuk menyatukan UMAT ISLAM adalah tentangan dari kalangan umat islam itu sendiri, hampir 90 peratus barangan didunia ini adalah produk dr YAHUDI, itu yg saya katakan mereka ini sudah/hampir berjaya untuk menghapuskan umat islam bukan di PALESTIN SAHAJA, malah UMAT ISLAM SEDUNIA, wahai saudara ku seluruh umat islam, lihatlah tipu helah mereka ini dengan nikmat ALLAH, iaitu dengan melihat dengan 2 mata yg dikurniakan, jangan la kita menjadi seperti dajal, melihat kebesaran ALLAH dengan mata satu, sebab itu lah orang kafir ini tidak dapat melihat kebesaran ALLAH, sebab mereka melihat dengan mata satu. (DAJAL). yahudi akan menjadi GERUN kira nye sekiranye setiap solat lima waktu, seluruh MASJID, didunia ini dipenuhi oleh hati yg bergelar ISLAM dan waktu yg amat digeruni adalah waktu ‘SUBUH’ ITU LAH YANG SEBENAR BENARNYE KEGERUNAN SANG YAHUDI LAKTULLAH kepada setiap insan hati yg bergelar ISLAM. INI LA YG MEREKA SOROKAN DARI KITA SEMUA. rujuk buku. ‘RAHSIA UNTUK UMAT ISLAM’. ASSALAMUALAIKUM.

19 03 2010
Mohd Faizal

Syukur alahamdulillah ujudnya laman web ini sekurang-kurangnya ada yang ingin membawa islam lebih kedepan dimana kitda dapat melindungi umat islam dari pengusaan globle.

2 04 2010
hamba ALLAH

salam ingatan…
selain mem “boikot” barangan ISRAIL.. kita tetap perlu mengingatkan diri kita..
dengan perkara yang kita sering lalai dan leka…tanya diri kuatkan iman…
anasir2 luar… dari segi pergaulan pakaian… itu sudah cukup menunjukkan kita tidak merdeka…. masih dijajah dengan pemikiran komunisme

8 04 2010
minahkumari

salam…
jangan ler kite sume cakap tak serupa bikin….
lu pikirlah sendiri!!!!!!!!

22 04 2010
zaha

boikotlah apa yg mampu……

29 04 2010
fatin

jngn la dok beli brangan boikot tu……………korang umpama mmbunuh saudara sndiri!!!!!!!
kfc tu bkn sedap mana pon………….
klaw tringin sngat……….pi la RFC….halal…..x pon suroh la tlong masakkan…..

30 04 2010
botak

bangkitlh owang islam..sma-sma kita hapuskan israel laknatullah dajjal pukimak..babi punya israel ade bran dtang snie arr one by one nengok sape tkot sape..

PUKIMAK ANJENG BABI SIAL DAJJAL FUCK LANCAU BODOH

KALO X PUAS ATI CKP X PUAS ATI….!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! kalo branie kite bkak game rxz open drift bkan lumbe………………………………………………………………………………………………………………..

30 04 2010
HUFFAZ

SALAM…..btol kew malaysia beli kfc dr israel?????????????BLEY CAYE KE???ustzh sye kte mampu ke mlaysia nk bli kfc dr israel y kaye raye tu…sy tkut kabar angin ni perdaya umat islam u beli brg boikot…fikirkanlah n doa kpd Allah spye kuat iman u boikot brg israel…minta jauh brg israel jd drh daging kte..

1 05 2010
sejenak

sia2 kita boikot..kalau orang palestin sendiri asyik bergaduh sesama sendiri. tengok saja Hamas dan Fatah. negara ditindih Israel, depa sebok buat kepala. bukan kata saya sokong penindasan rejim zionis di palestin. tapi inilah faktanya.

1 06 2010
ummu ali

salam..pasal boikot ni buat lah mana yg termampu..x byk sikit.jgn xda lgsung…..yg penting kita ada usaha…jgn hanya setuju atau membantah tapi pas ni xde tindakan…mana yg dh terbeli nak buat cmna..tp lepas ni kita bleh pkir alternatif lain…ex..produk makanan & barangan yg dikeluarkan oleh syarikat umat Islam..

1 06 2010
mur ameera

salaam…..

saya tak akan beli brg brg ini…. kesian nyee budak budak kecik tu yg kene tembak

1 06 2010
syakir

apa lagi yang boikot

1 06 2010
eidah

salam semua,
bak kata pepatah nak seribu daya tak nak seribu dalih ,semuanya bermula dengan hati klu hati kata nak buat maka jadilah tapi klu hati kata taknak buat maka tak jadilah,cuba dulu ubah cara hidup kita dengan menukar produk yang kita guna sekarang (jenama israel ) kepada produk jenama tempatan ,kat pasaran dah banyak produk2 tempatan yang boleh kita guna cth:
ubat gigi colgate kepada ubat gigi mukmin.
sama2 la kita cuba untuk berubah disamping itu kita juga dapat membantu syarikat2 tempatan untuk berkembang di tanahair kita sendiri.

2 06 2010
khairul

boleh boikot tp susah nk buat…
org ramai kesedaran ade tapi tak mampu buat..,
unless ade senarai2 barang alternatif yg boleh digunakan
cth: instead colgate..gune lah ubat gigi “senyum” camtu

3 06 2010
Yanana

Senang citer nak boikot barangan Yahudi ni kite gune barangan buatan Malaysia la kan? Wah, mesti susah dan mesti ekonomi negara kite berubah sikit sebanyak. Tapi dimana ada kemahuan disitu ada jalan, kalau kite bergabung, 1.6 bilion orang Islam seluruh dunia tu, mesti terkesan kat ekonomi Israel dan sekutunya. Semoga Allah membalas kekejaman Israel, sesungguhnya Dia mengetahui segalanya, Amiin~

3 06 2010
Yanana

oh ya, sy mintak izin c&p barangan alternatif di post Min untuk disebar. TQ 🙂

3 06 2010
peace

salam,
setuju untuk cuba boikot barangan israel..cuma ada satu persoalan..mcm mana pulak dgn rokok..bukan ke rokok pon penyumbang antara terbesar kepada ekonomi israel?

4 06 2010
wajib

KBS patut lebih xtif bagi memastikan Piala Thomas akan kembali ke Tanah Air kita 2 Tahun akan datang.

4 06 2010
chemm

boikotlah…kite xkan mati kalu boikot..tp org palestin yg akn meninggal kerana tidak memboikot..igt kesah burung kecil zaman Nabi Ibrahim. dia bersusah payah membawa air dgn paruhnya yg kecil utk memdamkan api yg mambakar Nabi Ibrahim..bila ditanya oleh burung2 besar yg hanya ketawakan ia, burung kecil itu hanya menjawab: “sekurang-kurangnya, aku ada jawapan di hadapan Allah bahawa aku telah berusaha…”
siapa kita untuk melawan kuasa besar. tapi tidak bermakna kita langsung tiada usaha..sekurang2nya, berusahalah untuk berlepas diri di hadapan Allah..

4 06 2010
aq org islam

em……..sume brang2 yg sedap2…..hehe..
em..tapi aq akn ikot untok boikot barang 2 sume…

5 06 2010
MUHAMAD RADZI

SALAMMMMM.BANGUN BANGUN.KITA SEMUA NI BILA NAK BANGUN..BILA LAGI KITA NAK SEDAR. ISLAM YANG KITA ANUTI INI MASIH UJUD KAH.KEZALIMAN SESAMA MANUSIA KEZALIMAN PADA DIRI SENDIRI SETIAP HARI SETIAP SAAT BERLAKU.ISLAMKAH LAGI KITA INI.BANGGA LAGI KAH KITA DENGAN KEISLAMAN KITA PADA HAL WA SAMIAQ NA WA ASOI NA BUKAN WA SAMIAQ NA WA ATOG NA.KITA SEPATUTNYA DENGAR DAN SEPATUTNYA TAAT BUKAN MENDENGAR TAPI ENGKAR.KITA BUKAN TAK BELAJAR AGAMA TAPI KITA LALAI DENGAN KESERONOKAN DUNIA.SIBUK SANGAT DIRI KITA ENTAH APA YANG KITA SIBUKKAN PUN TAHULAH.AKU PUN SEMACAM TU JUGAK.TAPI SEBENARNYA APAKAH SEBAB TUHAN JADIKAN INSAN DIBUMI INI.ADAKAH KITA SEKADAR DIBESARKAN BAPA KITA, BELAJAR, BERKAHWIN ADA ANAK JAGA ANAK, BESAR, KAHWINKAN DAPAT CUCU DAN BEGITULAH SETERUSNYA.MAKA SETERUSNYA KITA AKAN JADI UMAT MUHAMAD YANG PALING LEMAH.INGIN SAYA CADANGKAN MULAI SAAT INI KATA JANGAN SIBUK NAK UBAH DUNIA GERENTI GAGAL PUNYA.DUNIA YANG AKAN UBAH KITA IKUT ACUAN ISRAEL ZIONIS DAN AMERIKA.LIVE THE AMERICAN WAY OF LIFE.DENGAN KATA LAIN HIDUP MENGIKUT KATA NAFSU, BEBAS SEBEBAS BEBASNYA.KUBUR ASING ASING KATA MEREKA DALAM ASIMILASI DAN PROPAGANDA.LALU BERBANGGALAH KITA DENGAN DOSA DOSA YANG TAK TERHITUNG BANYAKNYA.BUKAN NAMPAK PUN….ISRAEL SEKARANG BUKAN SAJA BERJAYA MENAKLUK PALESTINE TETAPI SATU DUNIA BAWAH KAKI DIA.SEBABNYA, SEBAB KITA LEMAH.MEREKA TAHU KELEMAHAN UMAT ISLAM.KITA TAK LAGI BERSATU.PAS DENGAN UMNO PUN GADUH TAK HABIS.APA LAGI LIGA ARAB.LAGI CINTA KITA PADA HARTA DUNIA MAKIN JAUH KITA DENGAN ALLAH.HARTA DUNIA KENA CARI DAN BOLEH MENGUATKAN KITA TAPI MESTILAH KERANA DAN UNTUK ALLAH BUKAN UNTUK KESERONOKAN DUNIA,DIRI SENDIRI DAN PADA MASA SAMA MENINDAS PULA SAUDARA SESAMA ISLAM.YANG PENTING SEKARANG UBAHLAH DIRI SENDIRI.

5 06 2010
MUHAMAD RADZI

SEBAGAI GANTI PEWANGI KETIAK DAN ANTI PELUH ISRAEL JENAMA GARNIER TU PAKAT PAKATLAH GUNALAH PRODUK TEMPATAN JENAMA PRO HI G. HUBUNGI/SMS 0147250208 UNTUK MAKLUMAN.PRODUK NI TANPA BAU DAN ALKOHOL. DAH LA TAK GUNA ALUMINIUM ZIRCONIUM DAN PARABEN BAHAN TOKSIK PENYEBAB KANSER DAN PARKINSON TAPI HANYA GUNAKAN BAHAN MINERAL SEMULAJADI 100% SELAMAT DAN BERKESAN MENCEGAH BAU BADAN WALAU YANG PALING HANGIT PUN .PRODUK ZIONIS NI BAHAYA PUN US FDA LULUS JUGAK SAJA NAK BUNUH ORANG ISLAM PELAN PELAN.KITA ADA PRODUK ORANG ISLAM DAN LEBIH BAIK PULAK TU CUMA IKLAN ORG KITA KALAH TAPI BIAR ALAH MEMBELI MENANG MEMAKAI.BOIKOT BARANG ISRAEL!!!!!!GUNA BARANG ORG ISLAM!!!!!!!!BELAMBAK PILIHAN ADA!!!!!!!!!!!!BILA KITA NAK BERUBAH!!!!!!!!!!!!JANGAN MARAH!!!!!!!!!!!!!!

6 06 2010
aszrul abd aziz

sepatutnya tak payah bawak terus brg2 yahudi ni ke bumi malaysia…permulaan memang agak susah tp kalau dah lama2 jadik ok je per….banyak produk2 malaysia yang tak terjual lagi dalam malaysia..kan lebih elok kita amjukan produk buatan malaysia sendiri..pikir2 kan laa renung2kan laaa selamat menguna barangan malaysia….salam 1malaysia!!!!!

6 06 2010
haziq

kita hendaklah memboikot semua barangan israel…. in9i bagi menunjukkan sokongan kita kepada rakyat palestin yg trtindas…oleh itu mai memboikot barangan israel…ate pula dtg dan lihat shj …haziq tidur dn x join kita smbil mkn mc donald

6 06 2010
raziq

http://emasxproduktif.blogspot.com/

mai kita pakat boikot produk yahudi/israel & usa.jangan kita jadi barua yahudi…. KFC & Mc D antara pemberi dana kepada yahudi…
fikir-fikirkanlah…

7 06 2010
Bijan

Kilang produk isael pun berlambak kt Malaysia ni camne nak boikot….

7 06 2010
yuyu

Nak print out and buat copy bnyk2 pastu letak kat kete tempat parking………

7 06 2010
aeizalady

buat dalam senarai benda2 yang boikot israel,boleh?supaya mudah kita nk boikot israel.

8 06 2010
pidah

kite kne wujudkn bnyk pnjaja,pniaga,pngusaha dn mcm2 lg….sbb rmai orng kite yg slah stunye xdek tmpt laen nk pegi….brang2 israel dmana2 ade….

8 06 2010
1malaysia/1israel

Ape yg bangang sangat aku pun x tau. kalo ko nk makan kfc, mc’d, tu ko punya hal la.
cube la ko bayangkan kalo article product yahudi ni disebarkan meluas. katakan 10juta rakyat malaysia membaca, 1000 pengguna pemboikot yg tegar, 10000 dah jarang makan mcdonald, kfc. 200000 minum coke 1bulan 2x dah jadi 1x je sebulan. dan lain-lain lg. cube kepala otak ko berpikir.. setidak2nye kite berjaya mengurangkan sedikit keuntungan yahudi. memang la sumbangan kita ni sedikit saja tp sebenarnye ia boleh mmbntu melemahkan yahudi walaupun 0.0001%. ia masih dianggap berjaya. yang jadi x berjaya boikot ni pasal orang macam ko yang benak nk mmpus pasal byk sangat baca utusan meloya tu. (ditujukan kepada saudara pemerhati)

8 06 2010
eYrAzWaN

BTUL3 MCAM MANE LA… NAK BOIKOTKLAW RAKYAT MLAYSIA STILL PG MACD, BELI BRG ISREIEL….HOW!!!!!

8 06 2010
eYrAzWaN

SAVE PALASTINE N GO TOO HELL ISRAIEL……FUCKISRAIEL!!!!

8 06 2010
azni

salam,,,sy nak memperbetulkan sikit,,KFC Holding ni syarikat milik Johor Corp sepenuhnya skrg ni dah takde dah share2 dgn negara luar…ni makluman drpada CEO Johor Corp sendiri lah masa aku pi dengar dia ceramah keusahawanan 2 tahun lepas…so jgn salah sangka..kalau nak tahu lebih lanjut sila call Johor Corp sendiri yerk…

8 06 2010
azni

Tapi yg lain2 aku taktau lah mcm McD , Marrybrown, pizza ke apa benda lagi yg lain2

8 06 2010
azni

Salam….saudara Rizal org sibuk memboikot produk israel kau sebuk pulak nak main bisnes kat sini…siap ada Level2 lagi plak tu …ish ish ish,….

8 06 2010
azni

Kalau nak makan megi belilah mee sedap…buatan indonesia…tolong indonesia lagi bagus dr beli barangan israel..

8 06 2010
alok

yahudi… yahudi…
sampai bila laa dia org nak berhenti…
dari aku hisap botol susu dah dngar kes dia org…
sampai sekarang, tak habis2.
harap negara arab po tak bersatu hati nak melawan…
semua dengan kepentingan sendiri…
kita nak buat apa??
dok diam dan tengok & dengar berita seorang
demi seorang saudara kita di bunuh.. huh

8 06 2010
aqil simpang

aku nak kome sume nie pi kat gaza and hancurkan israel laknatullah

8 06 2010
lily

kita komen sahaja tapi kita pun beli benda ISRAEL

8 06 2010
lily

maksud brg2 Israel

8 06 2010
islam man

tahu tk ape

8 06 2010
lily

kita komen jer pasal brg2 Israel tapi kita pun beli

8 06 2010
aku manusia

aku harap org yg jual barang ni tak payah jual lagi barang2 mcm ni…beri je free,,,tak perlu bayar,,,jual je barang jenama lain,,,untung utk korang sendiri,,biar israel lingkup,,,persoalannya,,kenapa diberikan tanah kepada israel…israel negara yg tak mengenang budi,,duduk di atas tanah org,,tak hormat org tuan tanah,,dah la negara tak diiktiraf,,.

9 06 2010
wanmamatk

tarmizi, maaf, rfc bukan menggantikan kfc, sebaliknya 1 alternatif lain untuk memilih makanan yang seperti itu

9 06 2010
umai

woit…
abes 2 aq nk makan apewr??
klu sume nk boikot..agak2 arr..!!
musnah favorite food aq..
tp ok la boikot bnyak2 ckit brg israel..
aq x kesah pown..MARI KITA BOIKOT ! !

23 06 2010
baim94

ye makan .banyak lagi produk islam yang lebih best dari produk israel yang lebih bermutu bersih dan dijamin halal.insyallah.

19 09 2010
mystery....

kita mesti korbankan diri kita sikit demi memperjuangkan umat islam dgn tidak memakan barangan buatan israel,oi umaiiiiiiii…..!!!!!

19 09 2010
fendi

ye,btol kata mystery tuuuuuuuuu!!!!!!!!!!!pelah umai ni,bengonggg!!!!!!!!!!!!
demi pertegakkan umat islam

9 06 2010
hello kitty

betoi tuh,….
skong umai,..
xkn nk mkn nasi ja kowt,…
tpi,.bgus jgk depa boikot
sebab melalui boikot jgk
kita dpt mnyihatkn ksihatan,…
GO BOIKOT,……..

11 06 2010
Planner

OK, sebut psl boikot, sekejap jer sbb org melayu nie x konsisten…drp boikot, baik kita sabotaj jer produk2 israel dkt pasaraya2, impaknya lebih besar drp boikot…fikirkan2lah…

11 06 2010
hajar..

saya dan keluarga akan mula memboikot barangan buatan israel dan amerika. semoga orang2 islam tidak menyokong barangan buatan israel dan menyokong barangan buatan malaysia…. hidup orang ISLAM.. hidup MALAYSIA…

12 06 2010
Hasimah Ahmad

umat islam masih gak beli brgn israel pasal staregi marketr yg bagus, cth. buy 1 free 1. ada diskaun, murah, bungkusn menarik, dll.. produk muslim kena la ikut srtategi marktig depa,

14 06 2010
am_kirara

mcm mn nk boikot,tgk snarai brg tu bleh d katakan hmpir 80% kgunaan kita,kalo x beli kita nk guna apa,boikot pun x guna kalo negara islam x bersatu menentang israel,ni liga arab berpecah,puak sana sini,negara islam harus membina empayar dlm ekonomi dulu baru bleh mng dlm perjuangan..caranya..dr mahathir dh berulangkali ckp…

15 06 2010
ucop

Ya Allah…hancurkan israel….

20 06 2010
aifa

mcm mna kita nk boikot..brg2 yg tersenarai kt ats ni sume nye melibatkan barangan kegunaan harian kita.misalnya colgate..hari2 org guna.mmg x dpt nk elakkan.unless btl2 tekad memboikot barangan keluaran israel..tp x mustahil kan kalau betul2 nk boikot,barang2 buatan malaysia pon byk yg bagus2…
SELAMATKAN BUMI PALESTIN,LINDUNGI SAUDARA2 SESAMA ISLAM..
HANCURKAN ISRAEL DARI MUKA BUMI ALLAH INI !!!!!!

23 06 2010
baim94

assalammualaikum kpd semua rakyat islam yang prihatin.israel adlah sebuah bangsa yang hina lagi busuk.mereka hanya menumpang di negara orang.dri sdt sejarah mereka adlah sebuah bangsa yng sering kali diazab allah swt dan mereka adlah sebuah bangsat yang merempat.jadi boikotlah secara beramai2 kerana boikot itu adlah wajib bg orng islam yang masih ad iman kerana memerangi musuh islam adlah wajib.jadi semua hamba allah boikotlah bunuhlah israel latnatullah alaih.allahakbar,allahakbar,allahakbar.

23 06 2010
mustafa

Perumpamaan Melayu sebagai Iktibar……… Kita terus bersama BERTINDAK :-
KECil jangan disangka anak, Besar jangan disangka bapak.
KALau marahkan nyamuk, Jangan pula kelambu dibakar.
BIar berputih tulang, Jangan berputih mata.
ALAng-alang menyelok pekasam, Biar sampai kepangkal lengan.
TANgan yang memberi, Lebih baik dari tangan yang menerima.
S e k i a n , fikir-fikirkanlah kawan…
“KASIHANILAH MEREKA JIKA KITA MINTA DIKASIHANI”
Disudahi……..Dengan Izin Allah Subha Nawata’ala…………

27 06 2010
hendrastar

UNTUK PERBINCANGAN MENGENAI TAJUK Boikot Israel & Amerika – Senarai Barangan & Produk Israel & Amerika, SILALAH KE LINK BLOG HENDRASTAR YANG TERBARU DI http://hendrastar.blogspot.com/2010/06/boikot-israel-amerika-senarai-barangan.html

29 06 2010
ahmad

allhamdullah bersyukur kita kepada allah kerana telah menyedarkan kita, selama ini telah lalai yang negara kita sedang di jajah oleh mereka, inilah yang di namakan penjajahan ekonomi.

= Marilah kita memperbetulkan amal ibadat kita.
= Marilah kita solat berjamaah.
= Marilah kita ke majlis2 ugama.
= Marilah kita bersatu hati
= Marilah kita mengcegah kemungkaran.
= Marilah kita mejauhkan diri dari perkara2 yang tak memberi faedah kepada Agama kita.
=

16 08 2010
Palestin

alhamdulillah!! kita punya semangat yg tinggi untuk boikot makanan israel!
contoh: KFC, MCDONALD, PIZZA HUT, AMBIPUR( MINYAK WANGI KERETA), GLADE, MAYBELLINE, NESTLE, MAGGI, AYAMAS, COCA COLA, JONHSON~JONHSON, SNIKERS, WRIGLEYS( CHEWING GUM PERISA BERBAGAI MINT DLM TV ), DISNEY, KIMBERLY CLARK, dan banyak lagi lah

19 09 2010
Lutfi

wahai,kwn2 sekalian,kita mesti mencegah drpd menggunakan brg2 israel yg dilaknat ALLAH.kita juga tdk boleh slalu menggunakan barangan mereka [israel].
kita mesti membiasakan diri kita dgn menggunakan barangan Malaysia .
HARAP2 ALLAH TDK LG MENGIZINKAN BARANGAN israel UNTUK DISEBARKAN KEPADA UMAT ISLAM .

ISRAEL MESTI DILAKNAT OLEH ALLAH DENGAN AZAB YG PENUH SEKSA LG PEDIH…..

wassalam……..

27 09 2010
Ilham

Kita ‘ter’beli produk-produk israel ni dulu time kita xtau yang produk-produk ni support Israel..Tp, skg kita dah tau kn? Maka adalah wajar bagi kita untuk boikot barangan yahudi dengan harapan ekonomi mereka terjejas…ertinya, xde duit nak beli senjata yang nilai berbilion2..
Tidak dinafikan, umat islam sekarang sudah di’Yahudi’kan kerana kita amat bergantung kepada produk mereka..Bahkan ada yang bangga kerana mengikut jejak “selebriti” (tajaan Yahudi) dengan pergi ke ‘Starbucks’, ‘Big Apple’, guna ‘Apple/Iphone’, McD..Skg ni yg lebih serius korang nak tau??? -Facebook-Twitter-Youtube- dan segala mcm rangkaian sosial…
MTV?? apa2 muzik yang dibawah label “UNIVERSAL Studio” silalah jangan dilayan.. Kaum Yahudi memang terkenal dengan kepandaian mereka, jadi xhairan memang apa2 pun benda yang kita buat dalam hidup sudah mengikut ‘selera’ mereka…KECUALI?? Solat-Puasa-Zakat-Haji dan Kalimah LA-ILA-HA-ILLALLAH-WA-MUHAMMADUR-RASULULLAH…
Jadi? Boikotlah selagi mana mampu dengan meninggalkan produk2 ‘laknatullah’ ni..(“kerana setiap Rial yang kita belanja untuk produk ISrael merupakan sebutir peluru yang masuk kedalam daging saudara Islam kita”-Dr.Yusof al-Qardhawi)

7 10 2010
HambaAllah

Apa pendapat semua pabila ada yang mengatakan bahawa perbuatan boikot-memboikot ni bukan agenda ISLAM? Dan, katanya lagi boikot2 ni hanyalah perbuatan orang yang lemah?
Tak kisah siapa yang yang meluahkan, tetapi kata2 ini didengari oleh lebih kurang 3000 orang! Terus terang, ana sendiri rasa sangat terkilan dan terkedu..Apatah lagi, bagi siapa2 yang baru mendidik diri untuk memboikot barangan2 tersebut, pastinya suda berbelah bagi samada hendak meneruskannya ataupun tidak..
Pohon sokongan semua untuk istiqamah!

13 10 2010
anti-israel

xsgka byk btul brgnny hsil kerjasama dgn u.s. n hnestly mmg kte xle boikot smuany tp atleast jika seorg boikot stu produkny pst ekonominy akn jtuh jua.lgpn produk mknny cm neccafe n coffee mate le bwk kanser.n smua duit2 kte ni akn dsmbgkn ke askar israel di gaza.sggup ke kte lihat duit kte sniri mnyeksa saudara2 kte di sana?

14 10 2010
maya

syukurlah respons yg banyak ni menunjukkan prihatinnya rakyat Malaysia. Mula2 je susah boikot ni. Dah biasa bersusah-susah carik produk alternatif hilanglah rasa susah tu. Nak jihad memanglah susah. Kena rajin baca kat produk tu check sykt mana yg keluarkan. Dulu memang gemarkan barngn brand ni tapi sejak Allah berikan kesedaran ni, tak kisah dah guna bedak Sariayu @ Mustika ratu, beli Mamee mee ganti Maggi dan beli Radix cola ganti Coke..semuanya boleh. alah bisa tegal biasa…cuma lebih elok kalau ada alternatif utk brgn rumah macam sabun cuci, sabun cuci piring dll. setakat ni cuma Labour je yg bole jadi alternatif, kalau nak beli Axion atau Sunlight kedua2nya keluaran Unilever/colgate palmolive…part personal care byk boleh lepas, makanan pon kira ok byk jugak pilihan tp part brgn rumah ni yg payah…naperla org2 Melayu yg kaya2 tak terfikir nak jihad dlm btk camni….asyik2 buat projek perumahan atau nak jadi jutawan kosmetik je….sekadar keluhan…

9 12 2010
Roy

saya setuju sesangat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

19 10 2010
Naz

tlg snraikan satu per satu dan beri gambar barang agar senang di fahami

21 10 2010
xxx

korang boycott la..aku tidak kesah…ia tdk menentukan aku masuk syurga atau neraka. The most important is..i’ve followed the right way. This hatred is never ending. Try to forgive and forget. Hyporites!!!! You’re all talking rubbish..i’m proud to be kafir. No need to worry.

22 11 2010
aznam

i’m proud to be ISLAM………..

Jom sahabat2 ku sekalian teruskan usha murni anda untuk memboikot. Mulakan dengan sekadar yang kita mampu, yang penting niat kita. Sekurang2nya sekiranya ditanya diakhirat nanti apa usaha kita untuk membantu saudara seislam kita, setidak2nya sesuatu walau sebiji zarah akan dikira di akhirat nanti..

23 11 2010
keri

BOIKOT ISRAEL( YAHUDI)… mana ada boikot pun… org2 islam yg ada kelebihan mana ada pn (BOIKOT) . barangan yahudi bnyk mana, barangan org(ISLAM) bnyk mana.. kita org (ISLAM) dan negara(ISLAM) bnyk kelebihan… ingat kembalilah zaman KEGERMILANGAN ISLAM.. org islam masih dibuai mimpi lg.. kiter cakap2 jer tak jadi kalo tak buat.. cakap ooooooooo jer…(belajar lh sapai ke cina)

25 11 2010
hamba Allah

eeeeeeeeeee….gramnyer.rser cam nak ccok2 jer gna pisau rejim ionis tu…………mga Allah mmblas perbuatan orang yg mganiaya umat Islam.amin……..

26 11 2010
afiq

sbb kte msh lg guna produk israel ni…sbb produk kite sndiri x bnyk…

1 12 2010
yaya

BOIKOT BARANG ISRAEL SEKARANG……..AYUH!!!

15 12 2010
Clevkid07

no israel in malaysia.

31 12 2010
azman

aku menyumbang dgn x merokok,x minum coca cola,x minum kat starbuck..just mamak jer…mc dee…pegigak…1 tahun aderla 2 kali atau 3…rasenya dgn mengurangkan bole…boikot terus susah sikit..tapi dgn setiap barang yang ade kaitan dgn israel bole digantikan dgn jenama yg lain…colgate ganti dgn produk muslim yg ader kat pasaran….hand phone..jgn pakai nokia..belila…sony,LG,samsung….terpulang pada individu utk buat pilihan…
the choice is yours………

4 02 2011
keri

boikot22222222, boring dah saya tgk….. saya selalu cari barangan buatan negara islam, dan org islam sendiri buat, cuma yg ada kopi janda, kopi herba, bnykkkkkkkk lg lah kopinya, bukan saya nk tutup tubuh saya dgn kopi, tgk tv, buat dgn kopi, komputer pun buat dgn kopi jgk…. negara musuh islam dah lama dah keluar brgn mereka s’ndiri jenama s’diri.. polo, levi’s intel,hp,google kereta bmw, bnyk lg…negara2 cuma cakap je boikot… pakaian pun tak ada dipasaran yg ok ckt je lh…. memang bole ckp, buat tk boleh….. mcm persidangan oic lah, kita ni, penganut agama islam, tak ada nk pikir lah untuk generasi akan dtg dan untk agama kita ni, memang lembat…. nmengharap org lain je…..

11 02 2011
milo

itulah….sy sokong dgn boikot brg israel……..kan bgus krajaan kita kluarkan produk ngra sendiri….. hampir 80% barangan israel di jual di negara kita.. esok klau dia nak berperang dgn kita..abis semua brg disekat….. supaya kita menjadi lemah… that’s why we start from now on…belajar drp tidak membeli mknan yg support israel…at least kita dah bersedia

28 02 2011
keri

saya ada kedai internet… puas dah saya pusing dunia, cari produk dari negara islam…. macam mana BOS BOIKOT prodak yahudi ni, nak tahu jugak saya, komputer pejabat model apa BOS BOIKOT pakai… jawab2222 jgn tak jawab ataupun anda beli dkt planet ke????????????

9 03 2011
tie

Salam…

Kpd Keri..kalau dah semua kilang komputer dalam dunia ni kepunyaan Israel, as a business owner nampaknya u xde pilihanlah kan. But that being said, u masih boleh mengambil bahagian dalam memboikot benda2 kegunaan harian, restoran2, pakaian2 berjenama dll, betul tak? Nak seribu daya, taknak seribu dalih.

FYI semua..BOYCOTT ISRAEL is a success!! Check d internet. And keep on boycotting. (See, a small change everyday can make a huge difference…)

30 03 2011
jepa

ahhh sudah la sume…

30 03 2011
jepa

yang korang taip untuk masuk dalam computer tu dari maa?mana?
kilang adabi ke?intel or amd.guna juga kan..

5 05 2011
zaiton

tular

7 05 2011
sabah gurlz

aslm..npe name garnia ntak de arh..kan makanan tu dah di boikotkan oleh JAKIM NAPE X TULIS?????????????

19 05 2011
the reality

cakap sedap kalao hambo nok boikot baik duk atas pokok je. most of the current high class product are made by the jew. iphone bla bla microsoft all are yahudi bongok nak boikot u buat la product sendiri. minum tonkat ali saje

20 06 2011
Mohd Tpmc

no israel…..

5 07 2011
damia comel

adoyai!!! peneng kepala aku dibuatnya!!!

6 07 2011
aishaiah

uwaaaa…x larat nak bc smu komen, tp sy tahu smu nya mmg membenci yahudi kn, jom la sma2 kita boikot mana yg termampu… cuz Allah tidak peduli sama ada kita berjaya @ tidak, tp yg Allah nilai apa yg kita buat saat saudara2 kita menderita d zalimi yahudi, bersenang lenang minum @ mkn depan laptop smbil on9, @ berusaha meningkat kn diri & masyarakat sehingga dpt menandingi yahudi, boleh jer org islam yg minat IT cipta laptop sendiri @ org islam buat cosmetik sendri @ brg2 lain sprt mknn KFC 2 kn skrg dah ada “Kelantan Fried Chiken”, x mustahil klu umat islam berusaha kt boleh cipta laptop sndri, skrg ni kt buat apa yg termampu d samping memumpuk iman d jiwa kt saudar sekeliling kita & anak2 kt, I’Allah sua2 hr nanti Islam akn kembali menjadi kuat, kt mula kn dr diri kt sendiri dulu, x ada guna nya menunding jari sesama saudara…. renung2 kn…
sebelum 2 nak minta izin dgn tuan punya blog nak copy maklumat d ats tuk sy post d blog sy, smga dpt memberi sedikit bantuan kepada yg memerlu kn… ^_^ salam ukhwah…

11 07 2011
WIN

bukan shj kita patut memboikot malah seringgit wang kita itu telah menyumbang satu peluru untuk membunuh saudara kita sendiri….keluaran ini semua adlh brngn yg kita sering guna…marilah kita sama2 memboikot!!!!! ALLAHUAKBAR!!!!!!!!!!!!!!

29 07 2011
Hamba Allah

Plihlah pemimpin yang nak mnggunakan hukum Allah “”(“hudud” hukum Allah boh,buke hukum hakim d makamah ni)””…boikoT…boikoT..tapi krajaan tdak mnyekat barangan yahudi msk ke Malaysia…..knape Nabi Muhammad S.W.T cakap umat tak nak dengr ….bia lah x kaya d dunia….krana dnia ni sebntar sjew…kiamat bile kite x tahu….1 malaysia 1 israel kan same…..pandai lah konon….Al quran pon ad cakap israel ni laknatullah d laknat Allah “”Al quran boh,buke maen2″”

24 08 2011
ahmad abdullah

assalamualaikum saudara2 saudari2 yg sy amat hormati sekalian.. mintk maaf kalu sy kata hairanlah knp ada mrka yg asyk ckp pasal laptop/pc dn yg sma waktu dgnnya..? sedangkan brgn2 yg kecil yg kita boleh boikot pun anda blum hbs boikot.. anda membincangkan bgaiman caranya nk memboikot semua itu prkara baik tp klihatan dr kata2 kita tiada yg bertawakkal kpd Allah pun. JANGAN TANYA BILA ISLAM AKAN MENANG, TAPI TANYA DIRI KITA APA USAHA KITA??.. ni lah usaha kita..buatlah pemboikotan ini terus menerus..Allah akn tnya di akhirat nnti..apa kamu habiskan usia mudamu..? hari ni, rakyat palestin diterajang, ibu2,knak2,wanita2 kaum2 yg lemah semua dipijak seperti BINATANG..!! sampai hati kita lihat saudara2 seislam seakidah dngn kita diperlaku sedemikian..?? fikirklah dgn akal yg waras..bertindklah mulai skrg.. org2 kita yg baru pulang dari sana mngatakn setiap hari bunyi bom kedengaran.. ktaka saat mereka ingin pulang ke msia, sempt berjumpa dngn pejuang2 islam dsana mnyatakan hasrat mrka..” kami rindukan syuhada’-syuhada’ dari malaysia dn indonesia” buat msa ini ngra kita dn indonesia yg bnyak mngmbil berat ttg mrka.. Demi kedaulatan Islam.. isu masjidil aqsa bukan hak rkyat palestin shja.. itu kiblat pertama kita.. DAN INI ISU AGAMA.. SEMUA UMAT ISLAM BERTANGGUNGJAWAB..ALLAH…. jgn smpai kita digelar manusia yg tdk berperikemanusiaan.. sama2 kita memboikot ya..terima kasih semua.. jngn tnya bila islam akn menang, tp apa usaha kita untuk mendaulatkn Islam itu sendiri.. salam perantauan..

12 09 2011
BENCI AMERIKA DAN ISRAEL SYAITAN AKBAR LA'NATULLAH

*****Sejak 1966 Coca Cola meyokong penuh negara Israel. Coca Cola telah menerima anugerah tertinggi dari kerajaan Israel kerana lebih 30 tahun menyokong mereka serta membantah boikot Liga Arab terhadap Israel.””””

Islam mengharamkan umatnya membantu orang KAFIR yg MENGANIAYA umat Islam
Islam mharamkan umatnya membantu orang KAFIR yg menyokong orang yang menganiaya umat ISLAM.

dengan cara membeli produk2 mereka, beberapa peratus keuntungan akan diberi kepada mereka..Misal kata, tahun ini CocaCola untung sebanyak RM 1JUTA..lalu 60% dari hasil tersebut akan diberi kepada tuan pemilik sebenar CocaCola..

kepada yg komen ckp, tidak semua rakyat amerika tu jahat..memang lah, kita bukannya boikot dan membenci rakyat Amerika sebaliknya kita membenci Amerika dan Israel yang menganiaya Umat ISlam.

Ingat sabda Nabi
“bukan dikalangan umatku/umat Islam, apabila dia bangun pagi, dia tidak memikirkan nasib saudara seislamnya”

22 10 2011
muhamad adib

kita sendiri yang bagi duit dkat israel untuk membunuh umat islam dan budak2 kecil yang xbedosa…supaya tidak ramai lagi umat islam dibunuh
sama2 kita boikot barangan israel n amerika…….BOIKOT 100%..

23 10 2011
ibnu umar uthman

salam semua..hati sanubari yg ada sifat kasih sayang sesama mukmin pasti akan tersentuh apabila melihat dan mengetahui bahawa saudara seagama dengan kita sedang diratah hidup2..kita hidup dalam penuh kecintaan kepada bersenang lenang..sedangkan nak boikot produk rangkaian yahudi pun banyak sangat banyak alasannya..hidup ini penuh tipu daya wahai saudaraku sekalian..takut lah kita pada soalan ALLAH selepas mati nanti..takut tak ada jawapan yg relevan ketika berhadap ALLAH nanti..Sudahlah banyak maksiat lain kita tak dapat hindarkan..
Alasan ekonomi la,takut pengangguran la mcm2 lg..Tun Mahathir pernah kata Kalau tak guna produk Yahudi pun tak mati..Takut kebuluran ka kita.. ALLAH sedang menilai iman kita dan amal kita..mudah2han dengan tindakan kita memboikot kerana sayang akan saudara kita maka natijahnya akan beroleh sayang ALLAH..tak kira lah kita hidup susah sedikit tapi saudara kita yg sedang di kepung oleh musuh ALLAH beroleh sedikit ruang yg selesa..mukmin itu bagaikan satu binaan..bagaikan satu anggota badan..anggota badan kita di Palestin sedang sakit sepatutnya kita tumpang berjaga mlm memikirkan jalan dan ikhtiar sedaya mungkin..boikot jalan paling lemah bukan hanya berdoa..sudahlah pi berperang tak mahu!!!

28 10 2011
muhd hakim

bukalah minda…boikot barangan yahudi dan berjihad demi nabi muhammad s.a.w.BOIKOT HABIS HABISAN

15 11 2011
Riefauzt Washburned Gauszalsarcommucotiz

tdk gampang memboikot produk zionis..klo islam ga prnah bersatu……

10 02 2012
siti

KITA semua perlu bt perubahan dlm dri kite scara perlahan2…KITE cube semak barangan yg sedia ade di rumh KITE dan kite tukar kn lh kpd brangan@produk buatan mlysia n yg pnting Halal…Sokong lah brangan buatan mlsia dan BOIKOT brangan keluaran Israil….

19 02 2012
Amalia

Salam semua,

Seperti yg saya dengar di ceramah agama, palestin and israel tak akan berdamai hinggalah hari akhirat Palestin Akan menang. Tapi suatu masa nanti akan dtg lah Imam Mahdi yg berketurunan Nabi Muhammad saw dan beliau akan memerintah dunia selama beberapa tahun. Pusat pemerintahannya di Palestin. Semasa pemerintahnnya, semua orang hidup kaya raya..dan umat Islam lebih maju berbanding orang kafir. Tapi lepas kewafatannya, dunia menjadi kucar kacir dan dunia terlalu menghampiri hari kiamat.

Itu lah yg sy dengar ketika kuliah agama di rumah sy…so kalau memboikot brg yahudi pun, palestin tetap Akan berdarah hingga lah kemenangan berpihak kpdnya pada hari akhirat…tp usaha memboikot brg yahudi adalah salah satu langkah yg sangat baik….if kita mampu untuk memboikot,teruskanlah usaha itu jika ada brg lain (dihasilkan umat islam) yg dpt mengganti brg2 yahudi… So tepuk dada tanya iman sendiri.

3 03 2012
A.A.k

kita kena tipu……….dgn brg israel……

6 03 2012
zizan eka

colgate pown dah ada tanda halal nak boikot cmner,buat la amerika boikot kita,tak pakai seluar levis lah kita,kain batiklah g bandar…..

2 04 2012
nur

insyaallah~~ubah sikit2….yg pasti usaha tu ade…kite boikot yg mane kite mampu…Allah melihat usaha kite….

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: