Ip Man (2008)

8 01 2009

https://i1.wp.com/www.screen-power.com/wp-content/uploads/2008/05/yipman11.jpg

aku baru sahaja lepas menonton sebuah filem kung-fu yang bertajuk Ip Man(sebutan Yip Man) di dalam laptop IBM aku ni. baru je lepas download kat kronik(dot)org. perasaan sungguh teruja menonton filem ini sehinggakan aku mandi lambat(pukul 8) hahaha…filem ini memang BEST dari mula sehingga ke penghabisan.

filem ini adalah berdasarkan kisah benar yang terjadi di Fo Shan, sebuah pekan kecil yang terletak di negara china berlatar belakangkan tahun 30’an hingga 40’an, iaitu ketika Jepun menyerang China. untuk pengetahuan semua, Yip Man juga adalah jurulatih kung fu (jenis Wing Chun) kepada bintang filem kung-fu terkenal pada tahun 70’an, iaitu Bruce Lee.

kerana aku menyatakan Ip Man merupakan satu filem kung-fu terbaik sebabnya, tiada aksi terbang-terbang dan aura-aura berkumpul. bermaksud, cerita ini LOGIK! segala aksi tumbuk-menumbuk, tendang-menendang adalah REAL belaka. teringat aku tentang filem Ong Bak dari thailand bila aksi fight berlaku. sewaktu aksi Ip Man ini menumbuk musuhnya dengan laju, kita dapat mendengar setiap bunyi tumbukan tersebut dan menyebabkan kita semakin teruja untuk melihat orang yang ditumbuknya!haha…memang cool habis. gaya lentok kung-fu dan tenangnya pendirian sebagai seorang pahlawan memang tertonjol dalam watak Ip Man. tetapi, kesudahan filem ini teramatlah tragis. Ip Man mati! hero mati? WTF!! nak tau lebih lanjut, korang tengok la sendiri filem ni. dan komen la kat sini kalau boleh eh!hehe…peace!!

Ip.Man.2008.CN.DVDRip.XviD-PMCG
Reencoded 400mb

Image

Director : Wilson Yip

Writer : Edmond Wong (screenplay)

Release Date : 12 December 2008 (China)

Genre : Action | Biography | Action

Plot : A semi-biographical account of Yip Man, the first martial arts master to teach the Chinese martial art of Wing Chun.

Image
Image
Image

DOWNLOAD LINK :
PART 1
PART 2
PART 3
PART 4


Tindakan

Information

2 responses

16 01 2009
dey

wah .. dah nonton ip man .. memang best la .. terbest antara aksi tumbuk menumbuk utk tahun ini .. muka general tu agak lawak la sikit .. dia buat muka serius .. nmpk gak kelawakannya.. bukan apa .. dia pelakon GTo .. murai LOL

17 01 2009
firdauspi

memang best giler cite tu…dapat belasah orang2 sekutu israel kan bagus macam 2 nak2 bush

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s




%d bloggers like this: