Lomo effect

28 06 2008

Lomo ni sejenis effect yang menghasilkan colour yg sgt vivid,contras dan kadang2 tu die out of focus…anyway,jika menjadi dan tepat pengcahayaan nya…gambar itu akan menjadi lebih menarik. adakah kita perlu beli camera lomo utk buat effect lomo?oh…tidak…guna adobe photoshop pon bule…hehe…caranya,dgn mengedjust Brightnest/Contrast dan Hue/Saturation kepada point yg betul…ok,jom kite mulakan tutorial nak wat lomo effect…

1. buka gambar dgn menggunakan adobe photoshop.(i used adobe photoshop cs2)

2. go to Image > Adjustments > Hue/Saturation

3. tingkatkan Hue/Saturation kepada +20

4. go to Image > Adjustments > Brightnest/Contrast

5. tingkatkan contrast sampai +20

6. select marque tool bentuk segi empat(ada kat toolbox sebelah kiri photoshop)

7. adjust feather amount(kat atas bar…bawah filter,ade tulus feather) kepade 1/12 drp lebar gambar. (kalau gambar tu lebarnye 600px, so feather amount should be 50px)

8. kemudian,select keseluruhan gambar tersebut.

9. right click gambar,select inverse

10. make new layer(senang gi kat kotak layer bawah tu,sebelah tong sampah.)

11. tukar primary colour kepade hitam pastu fill layer baru tadi dgn kaler ni(gunakan fill bucket tool).

12. tukar blend mode layer ni kepade Overlay.(kat kotak layer,defult die normal.tukar kepada overlay)

13. kat kotak layer tu,rightclick layer tersebut,dan duplicate layer.

14. kemudian,buat new layer lagi.

15. pilih gradien tool(tool selain dari fill bucket tool.tekan lama2 kat fill bucket tool,kemudian ada keluar gradien tool.pilih yg tu).

16. tukar primary colour jadi warna putih.

17. tukar gradient mode kepade ‘spherical’. (ade kat atas bar petak yg kedua) Dengan gradient tool ni, click centre gambar tu and then drag sampai mane2 yg paling jauh. kalau gamba tersebut portrait, click dari tengah ke bawah atau ke atas. kalau landscape, click dari tepi kiri atau kanan)

18. tukar blend mode layer tersebut kepade Overlay juga.

19. adjust Opacity kepade 80% atau sesukahati yang anda mahu agar gambar tersebut kelihatan lebih menarik.

20. flatern image tersebut.(ctrl+klik semua layer tersebut,right click,pilih flatern image)

dan ini contoh gambar yang digunakan lomo effect dan gambar biasa.

selamat mencuba…:)


Tindakan

Information

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s




%d bloggers like this: