Kesah sebenar Cinta Tiga Segi(Perangkap Cinta)

17 06 2008

setelah aku melakukan beberapa siasatan kat internet ni,ade spekulasi mengatakan bahawa lagu cinta tiga segi/perangkap cinta ni di cipta arwah Hazwan yang telah dihukum gantung ini salah…sebab,kalau nak dikatakan,lagu cinta tiga segi ni atau tajuk betul die perangkap cinta ni sebenarnya dah lame dah wujud kat dalam youtube…x caye,korang siasat la sendiri…banyak video yang tajuk die cinta tiga segi / perangkap cinta tu diorang post dalam masa setahun yg plg lama…tapi,cuma ade 1 video je yg di post 2 tahun lepas…
okay…meh aku ceritakan secara ringkas tentang lagu ni…i mean…yg terasal2 punye lagu ni diciptakan oleh sape okey….

komposer : Ayie
penyanyi : Ayie & Berd
tajuk asal : perangkap cinta

lagu ni dicipta oleh Ayie pada tahun 1998..yep 1998…dan lagu ni di hak ciptakan pada 20th March 1999. Lagu ni dah hampir 5 tahun popular kat Singapore. oleh kerana itu,ramai pendengar di Malaysia x tau sgt pasal lagu ni. Seperti dikatakan poleh penciptanya sendiri iaitu Ayie :
“Bukan tujuan saya nakkan nama disini tapi memandangkan lagu ni BARU DISEBARKAN DI MALAYSIA selepas hampir 5thn popular di singapore,saya terpaksalah membuat penerangan sekali lagi disini bahawa memang saya AYIE yg mencipta lagu ni. Dan memandangkan saya mempunyai HAKCIPTA YG SAH di COMPASS SINGAPORE,saya boleh dgn suke hati mak bapak saya SUE sesiapa saja yg mengeluarkan lagu ni TANPA IZIN dari saya.”
nada agak marah bukan…ok2…kite teruskan kisah lagu ni…

yang sedang hangat diperkatakan orang sekarang yang lagu ni dinyanyikan oleh Hazwan yg dah dihukum gantung,sebenarnya, Ayie sendiri x kenal pon sape Hazwan itu sebenar. Dikatakan,Hazwan mintak permintaan terakhir sebelum dihukum gantung utk nyanyikan lagu perangkap cinta ni. Dia dihukum gantung sebab dah bunuh seorang lelaki yang rampas teman wanitanya.(ex boyfriend teman wanita Hazwan). dan lagi satu kisah video perempuan yg dibelasah beramai2(dikatakan video pembunuhan yang dilakukan Hazwan secara beramai-ramai) tu pon x de kene mengena dengan lagu ni…search video ni kat youtube HONOR KILLING – IRAQI GIRL STONED TO DEATH.

dan lagu perangkap cinta yang versi rock itu yang dikatakan dinyanyikan oleh kumpulan Strategy tu sebenarnya x betul pon…Ayie sendiri mengatakan yg lagu perangkap cinta versi rock tu di buat oleh kawan die menggunakan komputer…(haha…patut la bunyi smooth semacam) korang ni semua kene tipu bulat-bulat kan…termasuk aku jugak pada mula2nya…

anyway…mari kita sama2 perbetulkan keadaan…kesianla kat pencipta lagu ni(Ayie)..die cipta penat2 lagu ni,sedap pulak tu…nak dikatakan orang lain plk yang nyanyi…banduan pulak tu…i sorry 2 say…tapi,kalau betul ade kisah Hazwan tu,mari kita sama2 sedekahkan al-fatihah kat beliau…x baik memperkatakan kat orang yang telah tiada…

kepada peminat lagu ni,ini lah kisah sebenar disebalik lagu perangkap cinta ni…kalau korang ade kemusykilan atau ape2 lagi yang masih membelenggu fikiran anda semua,gi kat youtube.com search Perangkap Cinta – Ayie & Berd (ORIGINAL COMPOSER N SINGER). xpon,tekan je kat sini.

About these ads

Tindakan

Information

42 responses

17 06 2008
mirhans safni

huhu…ramai kena tipu, nasib baik aku x termasuk dalm yg tertipu. Harian metro ari tu ada kuarkan jga cita ni, aku baca dlm paper nilah..so, aku tidak tertipu..

12 05 2010
emilia_baby

x baek tiru lgu owg tau.pnat2 ayie cipta lgu.sng2 je nk ambk..thats not good lawh.klau nk wat lrik sndri.tol tk ayie?

3 06 2010
najmy

jahanam

6 05 2012
hisham anok kelate

x baek la
baek kite sedekah kn al-fatihah pde hazwan

19 06 2008
Cinta Tiga Segi…al-fatihah kepada arwah Hazwan « Welcome to Hendrastar Blog

[...] maaf…sy tulis artikel ni tanpa buat research secara lebih meluas…byk dgr dari kata2 orang lain…skarang saya dah post artikel baru mengenai kisah cinta tiga segi/perangkap cinta ni yang sebenar2 nya…utk maklumat seterusnya,terus msk ke artikel ni. [...]

12 05 2010
emilia_baby

sy skong cdangan wak 2.

4 07 2008
eyrin

otak kude tol r ek dorg tu??pe brg men ciplak2 lagu owg..hey be smart r beb,pekejdahnyer wt cmtu?nk glamour,famouse,tah populrity smntre jek!!xgne r kwn,tol x?
dowang nk glamour,,?pemez??yupz! mmg,tbukti yg dowg da glmour skang,,pemez abez kwn!!! bangge tuuu,,erm bngge ke?ble sume owg knl dowg,yaa,,knl dowg ciplak lgu org len!!perghh popular glewk!!!!!

10 07 2008
norlisa26

erm btl kerk cter nya nie. . . jd asal lagu nie dr ayie lh 2 kan

10 07 2008
hendrastar

yup…betul…mmg lagu dari ayie ngan berd…diorang yang bikin lagu tu n publish kat youtube pada May 25, 2006…kalau nak dibezakan dgn lagu perangkap cinta yg lain,byk dari tahun ni…semua dok bising2 pasal lagu ni pon tahun ni kan…so,mmg dah terbukti dah…lagu ni x de kene mengene dgn kisah hazwan…

12 07 2008
tukangfitnah

pasal video stone to death tu, member perempuan saya kat kelantan kata memang betul budak tu budak melayu sebab kawan dia yang kena bunuh tu. entah la mana satu yang betul. biarkan lah si luncai terjun dengan labu2 nya.

13 07 2008
Musaddad

semua terperangkap….he he he…http://ibnismail.wordpress.com

14 07 2008
Nasron al-Jauhari

errr… lagu pop yeh yeh tak ada ker?

21 07 2008
ankEnHusin

aiyak!!!!isk3…napela selama kena tipu…isk3….naseb bek nk tnye org sbb xpuas ati nape cam ade artis nyanyi lagu 2………isk3…… so ape jd ngan hazwan 2?btol ke sume kesah2 die 2?kesah ape 2 mls da nk sebut sbb sume da tau……
isk3……….isk2…..isk……geram2…penat je caye dulu.huh!!

23 07 2008
nurainul

eeleh…ingatkan betul..hei..kawan-kawan sape yang dngr lagu..nescaya dia akan di rasuk..tak caye..ha..ha..aku main-main ajelah..

23 07 2008
nurainul

kalu btul lah c hazwan tu mati bab perepuan tu aku rasa buang masa..aje..lbih baik ko..cari perempuan melayu skrang..kalu aku yang..putus cinta ni pun..taklah terfikir nak bunoh girl boy aku..kut..sekuang-kuangnyo..aku terfikig..jua tuhan yang maha esa tu…kan taj gitu..aku mohon ampun lah jua pada arwah hazwan..yang hidupnya tak senang…amin

18 08 2008
ara

hidup ini adalah sebagai pinjaman semata-mata.yang kekal hanyalah di akhirat kelak

25 08 2008
manok

cito tipu (cerita tipulah). sebenarnye aku ni malas nak percaya cita tu. x pe lah lu pikelah sendiri brow. astabalista baby.

14 09 2008
ujang

ntah lah aku x pasti dlm ni….

16 09 2008
miji

ah…psl ni pon nk kecoh2!
bek korg pkr cane nk selamat dunya dan akhirat…lg bgs~

3 10 2008
fica

cerita cinta tiga segi ni makain popular di sabah lah kawan.saya nak tahu kisah sebenar cerita ni n kisah lagu ni siapa yng reka n siapa penyanyi ada kah ex bf yg dah lama merengkok dlm penjara ke atau org lain

15 01 2009
shah

nampaknya ramai yg tertipu…begini lah kehidupan kita sekarang yg mudah ditipu…kpd pempuan2 di luar sana,berhati-hati lah…perangkap cinta sentiasa menanti anda….

23 02 2009
boeing747-400

btul ke Hazwan kna hukum gantung????yg aku dgr dia meninggal krna sakit jantung bkn tali gantung…pening2 mana satu yg btul nie….ish ish ish..apa2 pon sedekahkan al fatihah kpd arwah….semoga rohnya tnang di alam sana….

23 02 2009
perangkap-cinta

pening tul lah aku…ada yg kata lagu ni dr kmpuln strategy….tp aku yakin lagu ini darp Ayie..kerana suaranya sama dgn lagu asl…btul x??…brape umur Ayie skang yer????

23 02 2009
perangkap-cinta

mcm ner plak dia buat lagu dgn komputer???

23 02 2009
perangkap-cinta

knape ramai sngat banduan amik lagu Ayie ni ek??

23 02 2009
perangkap-cinta

hello….siapa enpunya blog nie..??? u knal ke Ayie????…..cmner kau contact dier ha??

23 02 2009
perangkap-cinta

apa2 pon…lagu Ayie best!!!!

12 03 2009
castelo

Aku ada maklumat mengenai salasilah lagu ni tapi terpulanglah kat diri kita utk mentafsirkan samaada benar atau tidak;

Aku dapat maklumat ini daripada sorang kawan aku pegawai polis berpangkat inspektor dimana dia mengesahkan bahawa senikata lagu tersebut telah ditulis oleh seorang banduan (nama tidak dapat diberitahu bagi memelihara maruah waris banduan tersebut), daripada cerita member aku ni, banduan tersebut telah menulis senikata lagu tersebut didinding bilik penjaranya sendiri dengan menggunakan berus gigi tetapi judul lagu tiada….sehingga kini senikata tersebut masih terpampang didinding tersebut menjadi salah satu kenangan-kenangan yang berlaku di penjara pudu

9 04 2009
crystal2u

ramai peminat lagu ni erk…ermmm memang sedap pun…

25 04 2009
orang kedah

weh..cnieh aku nak kasi pembetulan….asal lagu nieh dinyanyikn oleh budak kedah..mamat tanjung jaga k…die kill boys yg rampas gurlz die n ps2 lari dr polis but last kna tngkp ngn org kampung.bkan nak menipu atau pe2 je but that is the true things…klu btul lar ayie 2 nyanyi..why die xrecord tunjuk muka sambil nyanyi..yg ide tw..wat gmbar kabur2…berbalik kat cite 2..die kna tngkap n die msok balai polis yan kedah n then balai 2 xde pnjra kosong n die kes berat..so die dtempatkn di balai polis alor star….sblom mninggal…die telah pngl member die waktu hujung minggu.HARI MELAWAT BANDUAN!!bukan permintaan terakhir die sbelom di gantung tp waktu hari melawat banduan..slpas 2 die pown kna gantung..maybe korang xcya tp klu xcya korang leh tnya bdk2 yan tau plis alor star kedah n yan sendiri…

25 04 2009
orang kedah

aku xtau yg kna gantung 2 nama khai ke hazwan ke spe2 tp yg aku tau that is the true story…

20 07 2009
ty

apa2 pun lgu cinta tiga segi yg banduan ni nyanyi mmg best…myentuh ati……….

20 07 2009
ty

kalo boleh bykkn kt malaysia ni lgu cm ni..best..n cedih

10 08 2009
shim

aku x kisah cmne pun ok…tp ble aku dngr je lagu 2 mmg aku x leh nk tdo..

10 10 2009
naieela.nazri

halo..ape nih..mane satu benar??tp curious la nak tao…sangat oke!!

27 01 2010
apo-apo la

ape-ape la, tuhan je yg tau kisah sebenor. aterr… layan kan ajerk…

18 02 2010
jejaka hebat

betol 2…
aku dah lama dah tau benda 2…

18 02 2010
jejaka hebat

pelik gak kan.. 2 blum la ngan cter yg mamat gantung diri psal awek curang, pelik tol la dorang nie. leh cya jew cter2 cam 2..

16 08 2010
ariesleo mizxlopxdimasz

ar ? ish3~ ada2 sja .

28 09 2010
areleiou

pompuan kene belasah tu pun denga cite dari member ckp die sniri npk rmai2 blasah kat kelantan. btw,kalo die tipu,me tipu also lah kot kan ?

15 05 2011
ragu

almak jdinya aku ni dah kna tpu la ye..??tpi xsmuanya kta thu..maybe ksah hazwan 2 btul..hnya ALLAH sja yg thu sbenar2nya..klau kta duk mghina kta smua itu bhong la tut tut btul..xke kesian??kta rehda la ye klau kta dh kna tpu..

10 08 2011
aqid

um…aku meme tahu lama dah….ayie dr singapore y buat lagu tu…sbub die ore ada kluat tv untuk perbetul salah sgka msyarakat….cuma….budak2 y still kat takuk lama jer tok sey caya ap ak cte,,,,tgk,,,sekarang,,,klu depa dop caya lagi…ak kasi tunjuk ni blog….

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s




Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: